דלג לתוכן

תמונת מצב אודות נושא השתלות הכליה בישראל ועידוד השתלות מן החי

לכליות תפקיד חשוב בויסות משק המים, מאזן היונים וחומציות הגוף. לסובלים מאי ספיקת כליות כרונית השתלת כליה אינה רק טיפול נוח יותר מדיאליזה אלא גם הוכחה כמאריכת חיים.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/03/2011
9 דקות קריאה
רקע:
לכליות תפקיד חשוב בויסות משק המים, מאזן היונים וחומציות הגוף. בנוסף הכליה מפרישה חומרי פסולת מטבוליים מהגוף או חומרים זרים ומהווה אחד מעמודי התווך של הגלוקונאוגנזה.
מצב בו הכליות אינן מתפקדות אינו מאפשר חיים לאורך זמן ולכן יש צורך בטיפול מיידי. בשנת 1943 נוסתה לראשונה טכניקת הדיאליזה לטיפול בחולים הסובלים מאי ספיקת כליות וזה היה הטיפול הראשוני שהציע תחליף עבור חולים הסובלים מאי ספיקת כליות. שנים ספורות לאחר מכן, בשנת 1950, בוצעה השתלת הכליה הראשונה בארה"ב, ובשנת 1964 בוצעה השתלת הכליה הראשונה בישראל. מאז ועד היום בוצעו בישראל אלפי השתלות כליה במספר מרכזים רפואיים מובילים בארץ וישראלים רבים נותחו במרכזים רפואיים ברחבי העולם.

על ההשתלה:
לסובלים מאי ספיקת כליות כרונית השתלת כליה אינה רק טיפול נוח יותר מדיאליזה אלא גם הוכחה כמאריכת חיים, מונעת אשפוזים בבתי חולים ואף מגבירה את היכולת לעבוד ולנהל אורח חיים תקין בהשוואה לחולי אי ספיקת כליות שמטופלים באמצעות דיאליזה.
השתלת כליה מצריכה מקור להשגת האיבר וגם התאמה מסוימת בין התורם לחולה. עם התקדמות הרפואה והפיתוחים התרופתיים ההתאמה הנדרשת בין התורם והחולה הולכת ופוחתת בעקבות טיפולים המווסתים את פעילות מערכת החיסון ומונעים את דחיית השתל ומשפרת בכך את הסיכויים למצוא איבר עבור הזקוקים להשתלה.

נכון להיום ניתן לקחת את הכליה המושתלת משני מקורות אפשריים:

תורם חי:
כאשר משתמשים לצורך ההשתלה בתרומה מאדם חי הכליה הנותרת של התורם גדלה ומבצעת גם את התפקיד של הכליה שנלקחה להשתלה. מעקב אחר אנשים שתרמו כליה הראה כי תוחלת החיים, הבריאות כללית והתפקוד הכלייתי זהים לזה של האוכלוסייה הכללית. עבור החולה, הוכח שכליה מן החי מחזיקה שנים רבות יותר לעומת החלופה האחרת.כל אדם בריא בעל תפקוד כלייתי תקין לאחר שעבר הערכה רפואית ופסיכוסוציאלית מתאימה יכול לתרום כליה, נהוג לומר בקרב העוסקים בתחום שכל אדם יכול לתרום כליה עד שיוכח אחרת. ההערכה הרפואית חיונית על מנת להפחית ככל האפשר את הסיבוכים שעלולים להיגרם לתורם או למושתל בעקבות הניתוח. ההערכה הפסיכוסוציאלית נעשית על מנת להבטיח שתרומת הכליה נעשית מתוך רצונו החופשי של התורם תוך ידיעת כל המשמעויות הכרוכות בניתוח שכזה.
את הניתוח עצמו נהוג היה לבצע בעזרת חתך באורך של כ-18-20 ס"מ כיום אחוזים הולכים וגדלים מהפרוצדורות הללו נעשות בשיטה לפרוסקופית בה מבוצעים חתכים קטנים בלבד. בשיטה הלפרוסקופית קיימים פחות סיבוכים וההתאוששות מהניתוח היא מהירה יותר ואף נטען שהיא העלתה את שיעור תרומות הכליה מן החי. הסיכון שבתרומת כליה הוא בעיקר סיבוכים קלים בזמן הניתוח. במחקר מקיף שעקב אחר 500 תורמי כליה, אצל 5% מהחולים הופיעו סיבוכים קלים בזמן הניתוח ואצל 10% הופיעו סיבוכים קלים בזמן ההחלמה מהניתוח. המעקב לאורך זמן בוצע רק עבור כשליש מהתורמים ואצל 12% מהם הופיעו סיבוכים מאוחרים הכוללים בעיקר הופעה של יתר לחץ דם או כאבים. במחקר זה אף חולה לא נפטר בעקבות הניתוח. המחקר הראה גם שככל שהמנתח מנוסה יותר (מעל 150 הוצאות כליה) הסיכון לסיבוכים יורד בצורה משמעותית.
במות החולים שחיים 6 שנים לאחר ההשתלה מוערכת ב-85% כשאצל חלק מהמושתלים בזמן הפטירה הכליה עדיין תפקדה כלומר תפקוד הכליה המושתלת למשך 6 שנים הוא כ-90%.

תורם מת:
במדינת ישראל השתלות מן באדם אצלו נקבע מוות מוחי בצורה המוגדרת על פי החוק במדינת ישראל. אצל אדם זה גזע המוח האחראי על מרכז הנשימה חדל לפעול אבל הלב ממשיך לפעול בצורה עצמאית. אדם זה מועבר לניתוח שם דמו מוחלף בתמיסה קרה המשמרת את הכליה בצורה אופטימאלית עד להשתלה. במדינות אחרות בעולם מבצעים השתלה מן המת גם בחולה סופני שעל פי צוואתו או בקשת המשפחה מנותק מן המכשירים בהם תלויים חייו ומיד לאחר קביעת רגע המוות הוא מועבר לחדר ניתוח בו הוא מקבל טיפול תרופתי למניעת קרישת הדם ואת הניתוח להנצלת איבריו.

המצב בישראל:
על פי נתוני משרד הבריאות נכון לינואר 2011 בישראל חיים 1117 ישראלים המחכים להשתלה מתוכם 733 מחכים להשתלת כליה. בשנת 2010 היו ברשימת ההמתנה להשתלת כליה 690 חולים מהם 78 עברו השתלת כליה מתורם חי ו- 65 מתורם שנפטר.
למרות העליה המתמדת בשיעור החתומים על כרטיס אדי במאות אחוזים בעשור האחרון עד ל- 560 אלף חתומים כיום, כמות השתלת הכליה מן המת לא עלתה בצורה משמעותית בעשור האחרון. בשנת 2010 מצב זה הוביל למוות מצער של 39 חולים הנמצאים ברשימת ההשתלה וממתינים להשתלת כליה.

לסיכום:
אין ספק שלתרום כליה הוא צעד גדול וקשה לביצוע, אולם חשוב לזכור שהסיכון עבור התורם, על פי המידע הרפואי הקיים, הוא נמוך מאד לעומת השיפור העצום בבריאות ובאיכות החיים אצל החולה המושתל.

עוד כתבות:
סרטונים- יום הכליה העולמי
מה ניתן לעשות אם אתם סובלים מתפקוד לקוי של הכליה?
יום הכליה העולמי בסימן: עלייה בתחלואת הכליה
מאת: יוסי דוקס.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דוד טובבין
ד"ר דוד טובבין נפרולוגיה
5.0
( 39 חוות דעת )
"במשך מספר שנים לא הצלחתי לקבל טיפול הולם אצל נפרולוג. עכשיו אני בידיים טובות. תודה רבה"
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
5.0
( 11 חוות דעת )
"מטופלת אצל דוידוביץ כבר שנים- אין רופאה כל כך מקצועית ורגישה!"
ד"ר צבי חי ברנע
ד"ר צבי חי ברנע נפרולוגיה
מומחה בנפרולוגיה, נפרולוג בכיר מחוז מרכז
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו