שלא תשמינו יותר מדי בחנוכה – על שמנים ושומנים
חג החנוכה הלוא הוא חג השמן כבר כאן, ויחד איתו המאכלים המסורתיים המאופיינים בשימוש ניכר בשמן. כך נעבור את חנוכה בשלום
2 דקות קריאה
חג החנוכה הלוא הוא חג השמן כבר כאן, ויחד איתו המאכלים המסורתיים המאופיינים בשימוש ניכר בשמן. כך נעבור את חנוכה בשלום.
ראשית, חשוב להבין את ההבדל בין שמן לשומן.
שמן - מקורו מן הצומח והינו נוזלי בטמפרטורת החדר (כמו שמן בישול).
שומן- מקורו מן החי והינו מוצק בטמפרטורת החדר כדוגמת שומן בשר, חמאה ועוד.
שמנים שמקורם מן הצומח הינם שומנים בלתי רווים והם לרוב עדיפים מבחינה תזונתית ובריאותית לעומת שומנים. מקורם של שומנים כאמור, מן החי והם מוגדרים כשומנים רווים. שומנים רווים הינם מומלצים פחות, היות והם נוטים לשקוע ולהצטבר עם הזמן בדפנות כלי הדם ובכך לפגוע בהם.
באיזה שמן להשתמש?
אמנם ישנם הבדלים בריאותיים ותזונתיים בין סוגי השמנים השונים (שמן חמניות, שמן קנולה, שמן זית ועוד), אבל חשוב לדעת שכל השמנים מכילים את אותה כמות קלוריות, ולא משנה מהו מקור השמן. כך שכפית שמן שווה ל כ- 45-50 קלוריות וכף שמן שווה ל 100-150 קלוריות.
אולי כל השמנים מכילים את אותה כמות קלוריות, אך קיים שוני מהותי ביניהם הן בתכולת חומצות השומן שלהם והן בדרך הייצור וההפקה שלהם ומכך נגזרת איכותם ותכונותיהם.
השמנים האיכותיים ביותר הם אלו שעברו פחות התערבות תעשייתית, והמיוצרים בכבישה קרה. לרוב אנו נתקלים בסופר בשמן זית מכבישה קרה, אבל ניתן למצוא גרסה מכבישה קרה גם לשמנים נוספים כמו שמן קנולה מכבישה קרה, שמן חמניות מכבישה קרה ועוד. שמנים אלו ניתן להשיג בעיקר ברשתות המזון האורגני וחנויות טבע.
לעומת זאת, השמנים הפחות איכותיים הם אלו שעברו עיבוד תעשייתי רב בדרך הפקתם ואגב כך איבדו חלק ניכר מערכם התזונתי. אלו נקראים שמנים מזוככים.
לפיכך מומלץ לצרוך שמנים מכבישה קרה ופחות שמנים מזוככים.
באיזה שמן לטגן?
לכל סוג שמן ישנה "נקודת עישון" - טמפרטורה שבה השמן מתחמם יתר על המידה והופך להיות מחומצן ומזיק. שמן זית למשל, הינו שמן עם נקודת עישון נמוכה, לכן אינו מומלץ לטיגון ארוך. לעומת, זאת שמן קנולה נחשב יציב יותר בטמפרטורות גבוהות.מאת: מערכת אינפומד
ראשית, חשוב להבין את ההבדל בין שמן לשומן.
שמן - מקורו מן הצומח והינו נוזלי בטמפרטורת החדר (כמו שמן בישול).
שומן- מקורו מן החי והינו מוצק בטמפרטורת החדר כדוגמת שומן בשר, חמאה ועוד.
שמנים שמקורם מן הצומח הינם שומנים בלתי רווים והם לרוב עדיפים מבחינה תזונתית ובריאותית לעומת שומנים. מקורם של שומנים כאמור, מן החי והם מוגדרים כשומנים רווים. שומנים רווים הינם מומלצים פחות, היות והם נוטים לשקוע ולהצטבר עם הזמן בדפנות כלי הדם ובכך לפגוע בהם.
באיזה שמן להשתמש?
אמנם ישנם הבדלים בריאותיים ותזונתיים בין סוגי השמנים השונים (שמן חמניות, שמן קנולה, שמן זית ועוד), אבל חשוב לדעת שכל השמנים מכילים את אותה כמות קלוריות, ולא משנה מהו מקור השמן. כך שכפית שמן שווה ל כ- 45-50 קלוריות וכף שמן שווה ל 100-150 קלוריות.
אולי כל השמנים מכילים את אותה כמות קלוריות, אך קיים שוני מהותי ביניהם הן בתכולת חומצות השומן שלהם והן בדרך הייצור וההפקה שלהם ומכך נגזרת איכותם ותכונותיהם.
השמנים האיכותיים ביותר הם אלו שעברו פחות התערבות תעשייתית, והמיוצרים בכבישה קרה. לרוב אנו נתקלים בסופר בשמן זית מכבישה קרה, אבל ניתן למצוא גרסה מכבישה קרה גם לשמנים נוספים כמו שמן קנולה מכבישה קרה, שמן חמניות מכבישה קרה ועוד. שמנים אלו ניתן להשיג בעיקר ברשתות המזון האורגני וחנויות טבע.
לעומת זאת, השמנים הפחות איכותיים הם אלו שעברו עיבוד תעשייתי רב בדרך הפקתם ואגב כך איבדו חלק ניכר מערכם התזונתי. אלו נקראים שמנים מזוככים.
לפיכך מומלץ לצרוך שמנים מכבישה קרה ופחות שמנים מזוככים.
באיזה שמן לטגן?
לכל סוג שמן ישנה "נקודת עישון" - טמפרטורה שבה השמן מתחמם יתר על המידה והופך להיות מחומצן ומזיק. שמן זית למשל, הינו שמן עם נקודת עישון נמוכה, לכן אינו מומלץ לטיגון ארוך. לעומת, זאת שמן קנולה נחשב יציב יותר בטמפרטורות גבוהות.
האם המאמר עניין אותך?

מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד
20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה

כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה

האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה

האם נמצאה השיטה שתחליף את מחשבון BMI?
מאת: מערכת אינפומד
24/12/2024
כבר כמה עשורים שמחשבון BMI משמש כאינדיקטור המרכזי להערכת המשקל והסיכונים הבריאותיים של אנשים. כעת, מחשבון חדש בשם B...
לכתבה המלאה

דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה

ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה

אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה

בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה

פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה

אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה