היכן מתחבאות הפחמימות?
האם יש דבר כזה, מזון שניתן לאכול ללא הגבלה? האם יש משמעות לסוג הפחמימה שאנו אוכלים ולכמות שאנו צורכים ממנה במסגרת הארוחה? ואיפה במיוחד "מתחבאות" הפחמימות?
3 דקות קריאה
בכל יום אני מופתעת מחדש לשמוע עד כמה פופולארי הביטוי "ללא הגבלה" כאשר עוסקים במזון. זהו ביטוי פופולרי במיוחד בקרב חולי סוכרת, אשר כנראה בשל המגבלות אליהן הם רגילים, היו מעדיפים לדעת שישנם מזונות עליהם אין הגבלה ומהם ניתן לאכול ככל העולה על הדעת.
הביטוי "ללא הגבלה" אינו רלוונטי בתחום המזון, כיוון שאפילו אם נשתה יותר מדי מים – ללא הגבלה כלל, נוכל להגיע למצב של הרעלת מים; ומים אפילו לא מכילים קלוריות. מכאן שגם אכילה היא דבר שיש להגבילו לכמות מסוימת, וכיוון שמנגנון הרעב והשובע אצל חלק נכבד מאתנו לעיתים אינו נותן את האיתות הנכון מתי להפסיק לאכול, עלינו לעשות זאת בצורה מודעת וכחלק מתכנון נכון של ארוחות במהלך היום.
עם זאת, לעיתים קרובות אני נתקלת גם באנשים אשר חוששים לאכול מזונות מסוימים, הנחשבים עשירים בפחמימות, אך לרוב נאכלים בכמות קטנה יחסית. נכון שבצל, סלק וגזר הם ירקות הנחשבים לעשירים יותר בפחמימות, באופן יחסי לחסה או מלפפון, אך איני מכירה הרבה אנשים שאוכלים 5 בצלים או 7 סלקים בו-זמנית. בניגוד לכך, אם ניקח לדוגמא מיץ גזר, קל מאוד להגיע לכמות זו, לכן שתיית מיצים של פירות, כולל גזר, אינה מומלצת.
כפי שכולנו כבר יודעים, המזונות המשפיעים ביותר על ערכי הסוכר הם מזונות המכילים פחמימות, כגון לחם, אורז, פסטה, מאפים, קטניות, פירות, מוצרי חלב נוזליים, וכמובן - דברי מתיקה. אין הכוונה בכך שלחולי סוכרת אסור כלל לאכול מוצרים אלו. עם זאת, יש משמעות לסוג הפחמימה הנצרכת ולגודל הארוחה. אכן, קינואה ולחם מחיטה מלאה הן דוגמאות לפחמימות עתירות בסיבים תזונתיים אשר בהשוואה ללחם לבן או פסטה הם בעלי השפעה טובה יותר על ערכי הסוכר לאחר האכילה, אך גם אם נאכל מזונות אלו בכמות גדולה מאוד, ייתכן ונראה תוצאה לא רצויה.
כאשר אנו ניגשים לבחור את סוג המזון שאנו מתכננים לאכול, חשוב גם לשלב את שאר מרכיבי המזון, כגון: חלבון (כמו דג, עוף, הודו או בשר רזה), מעט שומן מהצומח (עדיף כגון שמן זית, זיתים, אבוקדו, טחינה) בארוחה ולאו דווקא להסתמך אך ורק על המזונות הפחמימתיים.
מרק עדשים, שתי פרוסות לחם שחור וסלט טאבולה מקינואה הן דוגמאות למזונות איכותיים, שאם ייאכלו כולם יחדיו יהוו כמות רבה מדי של פחמימות בארוחה אחת. לעומת זאת, ארוחה המורכבת ממרק ירקות, מנת דג, 3-6 כפות אורז מלא וסלט ירקות היא דוגמא מוצלחת יותר לארוחה מאוזנת, שברוב המקרים תשפיע לטובה על ערכי הסוכר בבדיקה לאחר שעתיים.
ובכן, כולנו יודעים היכן ישנן פחמימות, אך לחולה הסוכרתי חשוב להכיר גם את הפחמימות שנמצאות במזונות שאינם מוגדרים כפחמימתיים, בעיקר סוכרתיים שנעזרים בספירת פחמימות.
באילו מזונות "מתחבאות" הפחמימות?
להלן כמה דוגמאות למזונות בהם יש כמות נכבדת של פחמימות, אך איננו משייכים אותם למשפחה זו.
• אגוזי קשיו – כ-100 גרם אגוזים מכילים 30 גרם פחמימה; כמות שוות ערך ל-2 פרוסות לחם.
• שום - יש אנשים הטוענים שלשום תכונות "מרפאות", המורידות את ערכי הסוכר, אך צריכת כמות גדולה של שום עלולה גם להעלות את ערכי הסוכר (31 גרם פחמימה ב-100 גרם שום).
• 750 גרם בשר מכילים כ-16 גרם פחמימה, כך שבארוחות "על האש", בהן אוכלים כמות גדולה של בשרים (מבלי לכלול את הפיתה, החומוס והסלטים), יש לקחת בחשבון גם את כמות הפחמימה שנמצאת בבשר, מה שנחשב זניח יותר בארוחה המכילה כמות קטנה יותר של בשר.
• סלט חומוס מכיל כ-15 גרם פחמימה ב-100 גרם (להבדיל מטחינה, שמכילה רק 4 גרם פחמימה עבור אותה כמות). לכן, גם אם אכלתם צלחת חומוס בלי פיתה, צרכתם כמות משמעותית של פחמימה וקלוריות - כ-474 קלוריות ל-100 גרם.
• כוס חלב של 240 מ"ל (ספל גדול) מכילה כ-11 גרם פחמימה (לקטוז), המעלה משמעותית את ערכי הסוכר.
• צבעה הירוק של האפונה מטעה אותנו וגורם לנו לחשוב שהיא ירק, אך היא שייכת למשפחת הקטניות ומכילה פחמימות. כ-100 גרם אפונה (כוס) מכילםים כ-14 גרם פחמימה.
• כך גם 2 כפות קוטג', המכילות כמות זניחה של פחמימות, אך למי שאוכל גביע קוטג' שלם של 250 גרם, חשוב להבין שצרך כ-20 גרם פחמימה.
מזון המכיל כמות מזערית של פחמימות, אליה ניתן להתייחס כזניחה וממנו לאכול כפי הרצון, הם תבלינים ועשבי התיבול - פטרוזיליה, שמיר, בזיליקום, תבלינים יבשים וכדומה.
אז אכלו הכל, אך במידה. בתיאבון!מאת: גב' בתיה אלימלך, דיאטנית קלינית B.sc
הביטוי "ללא הגבלה" אינו רלוונטי בתחום המזון, כיוון שאפילו אם נשתה יותר מדי מים – ללא הגבלה כלל, נוכל להגיע למצב של הרעלת מים; ומים אפילו לא מכילים קלוריות. מכאן שגם אכילה היא דבר שיש להגבילו לכמות מסוימת, וכיוון שמנגנון הרעב והשובע אצל חלק נכבד מאתנו לעיתים אינו נותן את האיתות הנכון מתי להפסיק לאכול, עלינו לעשות זאת בצורה מודעת וכחלק מתכנון נכון של ארוחות במהלך היום.
עם זאת, לעיתים קרובות אני נתקלת גם באנשים אשר חוששים לאכול מזונות מסוימים, הנחשבים עשירים בפחמימות, אך לרוב נאכלים בכמות קטנה יחסית. נכון שבצל, סלק וגזר הם ירקות הנחשבים לעשירים יותר בפחמימות, באופן יחסי לחסה או מלפפון, אך איני מכירה הרבה אנשים שאוכלים 5 בצלים או 7 סלקים בו-זמנית. בניגוד לכך, אם ניקח לדוגמא מיץ גזר, קל מאוד להגיע לכמות זו, לכן שתיית מיצים של פירות, כולל גזר, אינה מומלצת.
כפי שכולנו כבר יודעים, המזונות המשפיעים ביותר על ערכי הסוכר הם מזונות המכילים פחמימות, כגון לחם, אורז, פסטה, מאפים, קטניות, פירות, מוצרי חלב נוזליים, וכמובן - דברי מתיקה. אין הכוונה בכך שלחולי סוכרת אסור כלל לאכול מוצרים אלו. עם זאת, יש משמעות לסוג הפחמימה הנצרכת ולגודל הארוחה. אכן, קינואה ולחם מחיטה מלאה הן דוגמאות לפחמימות עתירות בסיבים תזונתיים אשר בהשוואה ללחם לבן או פסטה הם בעלי השפעה טובה יותר על ערכי הסוכר לאחר האכילה, אך גם אם נאכל מזונות אלו בכמות גדולה מאוד, ייתכן ונראה תוצאה לא רצויה.
כאשר אנו ניגשים לבחור את סוג המזון שאנו מתכננים לאכול, חשוב גם לשלב את שאר מרכיבי המזון, כגון: חלבון (כמו דג, עוף, הודו או בשר רזה), מעט שומן מהצומח (עדיף כגון שמן זית, זיתים, אבוקדו, טחינה) בארוחה ולאו דווקא להסתמך אך ורק על המזונות הפחמימתיים.
מרק עדשים, שתי פרוסות לחם שחור וסלט טאבולה מקינואה הן דוגמאות למזונות איכותיים, שאם ייאכלו כולם יחדיו יהוו כמות רבה מדי של פחמימות בארוחה אחת. לעומת זאת, ארוחה המורכבת ממרק ירקות, מנת דג, 3-6 כפות אורז מלא וסלט ירקות היא דוגמא מוצלחת יותר לארוחה מאוזנת, שברוב המקרים תשפיע לטובה על ערכי הסוכר בבדיקה לאחר שעתיים.
ובכן, כולנו יודעים היכן ישנן פחמימות, אך לחולה הסוכרתי חשוב להכיר גם את הפחמימות שנמצאות במזונות שאינם מוגדרים כפחמימתיים, בעיקר סוכרתיים שנעזרים בספירת פחמימות.
באילו מזונות "מתחבאות" הפחמימות?
להלן כמה דוגמאות למזונות בהם יש כמות נכבדת של פחמימות, אך איננו משייכים אותם למשפחה זו.
• אגוזי קשיו – כ-100 גרם אגוזים מכילים 30 גרם פחמימה; כמות שוות ערך ל-2 פרוסות לחם.
• שום - יש אנשים הטוענים שלשום תכונות "מרפאות", המורידות את ערכי הסוכר, אך צריכת כמות גדולה של שום עלולה גם להעלות את ערכי הסוכר (31 גרם פחמימה ב-100 גרם שום).
• 750 גרם בשר מכילים כ-16 גרם פחמימה, כך שבארוחות "על האש", בהן אוכלים כמות גדולה של בשרים (מבלי לכלול את הפיתה, החומוס והסלטים), יש לקחת בחשבון גם את כמות הפחמימה שנמצאת בבשר, מה שנחשב זניח יותר בארוחה המכילה כמות קטנה יותר של בשר.
• סלט חומוס מכיל כ-15 גרם פחמימה ב-100 גרם (להבדיל מטחינה, שמכילה רק 4 גרם פחמימה עבור אותה כמות). לכן, גם אם אכלתם צלחת חומוס בלי פיתה, צרכתם כמות משמעותית של פחמימה וקלוריות - כ-474 קלוריות ל-100 גרם.
• כוס חלב של 240 מ"ל (ספל גדול) מכילה כ-11 גרם פחמימה (לקטוז), המעלה משמעותית את ערכי הסוכר.
• צבעה הירוק של האפונה מטעה אותנו וגורם לנו לחשוב שהיא ירק, אך היא שייכת למשפחת הקטניות ומכילה פחמימות. כ-100 גרם אפונה (כוס) מכילםים כ-14 גרם פחמימה.
• כך גם 2 כפות קוטג', המכילות כמות זניחה של פחמימות, אך למי שאוכל גביע קוטג' שלם של 250 גרם, חשוב להבין שצרך כ-20 גרם פחמימה.
מזון המכיל כמות מזערית של פחמימות, אליה ניתן להתייחס כזניחה וממנו לאכול כפי הרצון, הם תבלינים ועשבי התיבול - פטרוזיליה, שמיר, בזיליקום, תבלינים יבשים וכדומה.
אז אכלו הכל, אך במידה. בתיאבון!
האם המאמר עניין אותך?

מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד
20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה

כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה

האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה

האם נמצאה השיטה שתחליף את מחשבון BMI?
מאת: מערכת אינפומד
24/12/2024
כבר כמה עשורים שמחשבון BMI משמש כאינדיקטור המרכזי להערכת המשקל והסיכונים הבריאותיים של אנשים. כעת, מחשבון חדש בשם B...
לכתבה המלאה

דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה

ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה

אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה

בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה

פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה

אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה