ליחה בגרון: מדוע היא נוצרת ואיך ניתן להיפטר ממנה?
ליחה בגרון היא אחת התופעות המציקות ביותר, ורבים סובלים ממנה בעיקר בעונות המעבר. ממה היא נוצרת ואיזה נזק עלול להיגרם אם לא מטפלים בה בזמן?
חילופי העונות עשויים, אצל אנשים מסויימים, להיות מלווים באלרגיה לגורמים שונים בסביבה, כגון פריחה עונתית, או בהתקררויות ומחלת השפעת, המגיעות עם שינויי הטמפרטורה. כתוצאה מכך עלולה להצטבר ליחה בגרון ובמערכת הנשימה, ולהוות הפרעה לא נעימה לשגרת חיינו.
קראו עוד: המדריך המלא: מתי דלקת עיניים מדבקת - ומתי לא
מהי ליחה?
לליחה תפקיד חשוב ביותר במערכת החיסונית של הגוף, והיא נמצאת בדרך כלל בכמה מקומות עיקריים: במערכת כלי הנשימה (בעיקר בסימפונות) בגרון, באף ובמערכת הסינוסים. תפקיד הליחה הוא ללכוד גורמים זרים החודרים לגוף דרך דרכי הנשימה, ולאחר מכן להוציא אותם החוצה, באמצעות עיטוש, נזלת או שיעול.
לליחה גם תפקיד חשוב ביצירת רירית באזורים מסוימים בגוף, כך שהליחה שומרת עליהם שלא יתייבשו ויוכלו להמשיך להגן על הגוף מפני פולשים זרים כגון וירוסים וחיידקים.
מה יכול לגרום לליחה בגרון?
למרות שגם כשאנחנו בריאים יש צורך לגוף להתמש בליחה, יותר מדי ליחה הוא מצב שיכול להיות לא נוח ואף מטריד. עודף ליחה יכול להיגרם בגלל הסיבות הבאות:
- זיהומים, כגון הצטננות או שפעת.
- אלרגיות.
- גירוי של האף, הגרון או הריאות.
- מצבים מסוימים של מערכת העיכול כגון ריפלוקס.
- עישון.
- מחלת ריאות כגון דלקת ריאות, סרטן ריאות סיסטיק פיברוזיס ומחלת ריאות חסימתית כרונית.
ליחה בגרון עשויה לגרום לצורך קבוע לנקות את הגרון, כחכוח תכוף, שיעול קבוע, אף מנוזל, קשיים בנשימה, ריבוי בתנועת הבליעה, תחושת צריבה בצד האחורי של הגרון, תחושת לחץ בקדמת הגולגולת, חולשה, עייפות, בחילות ולעתים אפילו חום. אנשים שיש להם דליפת אף אחורית (Post Nasal Drip) יסבלו במיוחד מהליחה, כיוון שבמצב זה קיימת דליפה מתמדת של ליחה מן האף אל הושט או לפתח של קנה הנשימה.
לאיזה נזק עלולה לגרום הליחה?
ליחה היא ריר חלקלק ודביק. היא עשויה להכיל תאים מתים, מוגלה, חיידקים, וירוסים או תאי דלקת שנוצרים בתגובה לזיהום או לאלרגיה. סיבוכים אפשריים לבעיה כוללים: דלקת שקדים כרונית, התייבשות, קשיי שינה, קשיי נשימה, בצקת ריאות, דום נשימה, אלח דם (זיהום בדם) וכדומה. חשוב לטפל בה בזמן כדי להימנע מהסיבוכים האפשריים ובעיקר כדי להימנע מהמעמסה שהיא יוצרת על מערכת הנשימה.
כיצד ניתן להיפטר מהליחה?
הטיפולים המקובלים ברפואה הם בדרך כלל אנטיביוטיקה, תרופות נגד גודש באף, תרופות נגד אלרגיה, כמו אנטי היסטמינים וכדומה. מעבר לכך מומלץ לצרוך מזונות שמצמצמים את הליחה, כגון ירקות ירוקים, ברוקולי, שום, סלרי, קישואים, פטרוזיליה, דובדבנים וחזרת. גם שתיה מרובה של מים מסייעת לנקות את הגוף מן הליחה. כדאי להימנע ממזונות שמעודדים ליחה, כמו מוצרי חלב, גלוטן המצוי במוצרי חיטה, שעורה ודגנים, אלכוהול, סוכר, בשר אדום עתיר שומן וכדומה.
קראו עוד: כיצד תבדילו: שיעול חולף, אלרגיה או דלקת ריאות?
טיפולים נוספים שיכולים לסייע:
שאיפת אדים ממים רותחים: הניחו מגבת על ראשכם ושאפו את האדים למשך 10 דקות. עשו זאת כמה פעמים ביום.
שטיפות עם מי מלח: גרגרו עם מי מלח. המלח עוזר להשמדת החיידק שגרם לזיהום, ובכך מוריד את יצור הליחה.
שתיית מיץ לימון: לימון הוא אנטי בקטריאלי וגם מכיל רמות גבוהות של ויטמין C, המעלה את יכולת ההתמודדות של מערכת החיסון. שימו שתי כפיות מיץ לימון לתוך כוס מים חמה, הוסיפו כף דבש ושתו זאת שלוש פעמים ביום.
שתיית מים מים מהולים בג'ינג'ר ודבש: ג'ינגר עוזר במלחמה בזיהומים בגרון ובמערכת הנשימה. שימו כף ג'ינגר במים רותחים והוסיפו שתי כפיות דבש.
האם המאמר עניין אותך?









