חושבים לעבור ניתוח קיצור קיבה? כל מה שאתם חייבים לדעת לפני
14 אלף איש עוברים מדי שנה בישראל ניתוח קיצור קיבה - והמספרים רק עולים. מה ההבדל בין ניתוח שרוול וניתוח טבעת ומי בכלל יכול לעבור את הניתוח? כל מה שאתם חייבים לדעת - במדריך מיוחד
בתקופה שבה האוכלוסייה נעשית שמנה יותר, מחלות לב וכלי דם הופכות לנפוצות יותר ונדמה שכולם נמצאים בדיאטה מתמדת - נראה שניתוחים בריאטריים ("ניתוח קיצור קיבה", בלשון העם) הם תרופת פלא שמאפשרת ליהנות מכל העולמות.
קראו עוד: מתיחת בטן או שאיבת שומן: כך תדעו מה מתאים לכם יותר
ואכן, בעקבות העלייה בשכיחות של השמנת יתר, ארגון הבריאות הלאומי קבע כי ניתוחים בריאטריים הם "טיפול אפקטיבי להשמנת יתר חולנית", ונמצא כי הם קשורים באופן מובהק להפחתת התמותה והתחלואה הנלווית להשמנה. הניתוחים, שמיועדים לטיפול בהשמנה במקרים שבהם כל הטיפולים הלא-ניתוחיים כשלו, הולכים ותופסים מקום מרכזי עד כדי כך שכ-14 אלף מהם מבוצעים בישראל מדי שנה.
אגב, המושג ניתוח בריאטרי הוא שם כולל לכלל הניתוחים לטיפול בהשמנת יתר: ניתוח טבעת מתכווננת, ניתוח שרוול קיבה, ניתוח מעקף קיבה, ניתוח להטיית מרה ולבלב (מעקף תריסריון) וניתוח מעקף תריסריון עם סוויץ'.
בין אם החלטתם לעבור ניתוח בריאטרי ואתם מתלבטים באיזו שיטה לבחור, ובין אם אתם מתלבטים האם בכלל ניתוח שכזה מתאים לכם, הכנו עבורכם מדריך מיוחד לכלל השיטות שקיימות כיום - על יתרונותיהן וחסרונותיהן.
נדגיש כי כל הניתוחים מתבצעים בהרדמה כללית ובשיטת הלפרוסקופיה, כלומר החדרת מכשירים ומצלמות דרך חתכים קטנים בדופן הבטן ללא צורך בפתיחה של כל הבטן. גם ניתוחים חוזרים באותו אזור יכולים להתבצע באותה השיטה בידיים מיומנות, אך גם אם יש צורך לעבור לגישה הפתוחה - עדיין ניתן לבצע את הניתוח וליהנות ממנו לטווח הארוך.
1. ניתוח טבעת מתכווננת (Adjustable Gastric Band)
ניתוח טבעת מתכווננת מבוצע על ידי החדרת טבעת המקיפה את החלק העליון של הקיבה ("צוואר הקיבה"). את הטבעת, שבחלקה הפנימי יש בלון, ניתן לנפח על ידי ווסת שמושתל בדופן הבטן ומחובר לטבעת בצינור. ניפוח של הטבעת גורם להיצרות בקיבה, מה שנותן לה מראה של מעין "שעון חול", ומגביל מאוד את כמות המזון שניתן לצרוך בארוחה אחת.
ניתוח מסוג זה דורש מעקב קפדני והתאמה של מידת הניפוח למטופל. "אני אישית לא ממליץ על ניתוח מהסוג הזה, פשוט מכיוון שרוב המטופלים סובלים מבעיות לאחר חמש עד שמונה שנים, ולעיתים נדרש ניתוח נוסף להוצאת הטבעת", מסביר ד"ר גדעון סרוקה, מומחה בכירורגיה כללית ולפרוסקופית ומומחה לניתוחים בריאטריים בבית החולים בני-ציון בחיפה.
2. ניתוח שרוול קיבה (Sleeve Gastrectomy)
בניתוח שרוול קיבה כורתים חלק נרחב מהקיבה והופכים אותה מאיבר בצורת נאד מים לשרוול צר. השם למעשה מטעה, שכן מדובר בהצרה של הקיבה ולא בקיצור שלה. "היתרון של ניתוח מהסוג הזה הוא בכך שאין פגיעה בהמשכיות של מערכת העיכול, ואין גוף זר שנשאר בתוך הגוף. רוב המטופלים שעברו אותו יורדים יפה במשקל ושומרים על משקלם הנמוך", אומר ד"ר סרוקה.
3. ניתוח מעקף קיבה (Laparoscopic Roux-en-Y Gastric Bypass)
בניתוח מעקף קיבה מפרידים חלק מהקיבה העליונה, כך שהאוכל עובר ישירות מהקיבה העליונה למעי הדק ועוקף את הקיבה והתרסריון. "שיטת ההרזיה" במקרה הזה היא בכך שיוצרים תת-ספיגה של המזון, כך שלא משנה כמה אוכלים - רק חלק קטן מהמזון "יתורגם" לקלוריות בסופו של דבר. זהו היום הניתוח הבריאטרי הנפוץ ביותר והוא מהווה כ-70% מהניתוחים הבריאטריים בארץ.
4. ניתוח להטיית מרה ולבלב (מעקף תרסריון, Biliopancreatic Diversion)
בדומה למעקף קיבה - גם בניתוח מעקף תרסריון יוצרים חיבור מהחלק העליון של הקיבה למעי הדק. המעקף הזה גורם לספיגה נמוכה מאוד של מרכיבי מזון, והוא מתאים למטופלים עם השמנת יתר קיצונית, מטופלים עם תסמונת מטבולית קשה וכאלה שעברו ניתוחים קודמים בחלק העליון של הקיבה. ניתוח מעקף תרסריון עם סוויץ' (Biliopancreatic Diversion with Duodenal Switch) זהה מבחינת ביצוע המעקף, אך הכריתה של הקיבה במקרה הזה היא בצורת "שרוול" והחיבור למעי הדק נעשה עם החלק הראשון של התרסריון. "ניתוח זה מתאים מאוד לאנשים שעברו שרוול קיבה ולא ירדו מספיק במשקל או ירדו ועלו חזרה", אומר ד"ר סרוקה.
קראו עוד: 6 דברים שאתם חייבים לדעת על שאיבת שומן
מי יכול לעבור ניתוח בריאטרי?
"האינדיקציות לביצוע ניתוח קיצור קיבה דומות בכל העולם המערבי", מסביר ד"ר סרוקה. "BMI מעל 40 או מעל 35 בשילוב עם בעיות רפואיות הקשורות להשמנה, כגון מחלות לב וכלי דם, סכרת, יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם, הפסקות נשימה בשינה (OSA), כבד שומני ובעיות אורתופדיות או בעיות פוריות שנובעות מהמשקל העודף".
לפני קבלת ההחלטה על ביצוע הניתוח יש לקחת בחשבון משתנים רבים, כגון ניתוחים קודמים (במיוחד באזור הבטן), אופי וכמות האכילה של המטופל, האם קיים רפלוקס (חזרה של תוכן קיבה) מהקיבה לושט, האם קיימות בעיות מטבוליות כמו סכרת, יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם וגם מהי דעתו של המטופל לגבי ניתוח כזה ומהי מידת המוטיבציה שלו.
"לפני כל ניתוח צריך לעבור הדרכה על ידי תזונאית העוסקת בתחום, ולתאם את הציפיות לגבי אופן האכילה לאחר הניתוח. יש לבדוק את מוכנות המטופל לתופעות הלוואי הצפויות, כמו, למשל, ריבוי יציאות ביממה לאחר מעקף תרסריון".
לדברי ד"ר סרוקה, סיכויי ההצלחה של הניתוח תלויים בגורמים רבים, ביניהם מידת הקושי הטכני, מידת ההשמנה, וקיומן של מחלות רקע נלוות כגון כבד מוגדל ושומני. "הסיכון לדימום תלוי בהאם קיימת הפרעת קרישה אצל המטופל. בנוסף, קיים סיכון לדליפה שעולה כאשר קיימים גורמי סיכון. יש לדון בכל אלו עם הרופא המנתח ולא להשמיט אף פרט, גם כזה הנראה לא חשוב".
-האם הסיכוי לסיבוכים משתנה בין סוגי הניתוחים השונים?
"בידיים מיומנות הסיכון לסיבוכים אינו שונה באופן מהותי בין הניתוחים השונים", קובע סרוקה. "הסיכוי בעיקר תלוי במחלות הרקע של המטופל: BMI גבוה, מחלות לב, סכרת ויתר לחץ דם הם אומנם גורמי סיכון, אולם חשוב לציין שהם לא מהווים התווית נגד לניתוח. פעמים רבות המצב הוא הפוך: אם לוקחים בחשבון שמדובר ב'סיכון מחושב' - מבינים שהחולה עתיד לשפר מאוד את איכות חייו לאחר הניתוח".
השינוי באורח החיים: כיצד יש לנהוג לאחר הניתוח?
ניתוח בריאטרי הוא עבודת צוות של מומחים מכמה תחומים: פרט לרופא המנתח וצוות האחיות חשוב לקיים תיאום ציפיות עם המרדים (במיוחד במקרה של מטופל עם השמנה חולנית, שנמצא בסיכון לבעיות בהשגת נתיב אוויר והנשמה), התזונאית, מאמן הכושר, הפיזיוטרפיסט והרופא המטפל, כשלעתים מתווסף לצוות פסיכולוג או מומחה אחר לבריאות הנפש.
התקופה שלאחר ניתוח בריאטרי מאופיינת בהגבלת הכמות שניתן לשתות ולאכול. בדרך כלל בשבוע הראשון אחרי ניתוח שרוול מותר לצרוך נוזלים בלבד, כשלעתים מומלץ ליטול תוספי תזונה וויטמינים שקשה להשיג בתזונה נוזלית. בשבוע השני ניתן לעבור למזונות רכים או טחונים, כשהמעבר לתזונה רגילה הוא בהתאם לתחושה האישית וההמלצות הרפואיות.
ההתמודדות עם החלמה מניתוח שכזה דורשת בניית תוכנית אישית של תזונה מאוזנת, כזו שמצד אחד תספק לגוף את כל מרכיבי המזון הדורשים (בעיקר בניתוחים המקטינים את הספיגה) ותאפשר ירידה במשקל בקצב מתון ושמירה על המשקל היעד, אליו רצוי להגיע רק לאחר 10-12 חודשים. כאמור, לאחר מעקף תריסריון הרכב התזונה משפיע מאוד על כמות היציאות: מכיוון שיש מגבלה על כמות השומנים שנספגים לגוף, רובם נותרים במעי וגורמים לריכוך הצואה והגדלת הנפח.
-מה לגבי פעילות ספורטיבית?
"מבחינת פעילות גופנית - ניתן לחזור לפעילות זמן קצר לאחר הניתוח, בהנחה כי מהלך הניתוח היה תקין וללא סיבוכים", קובע סרוקה. "אין שום מניעה מעיסוק בספורט, אך כמו בהחלמה מכל פעולה רפואית - יש להתחיל פעילות כזו בהדרגה, רצוי בליווי איש מקצוע".
האם המאמר עניין אותך?









