כאב גב מכאני וחולף או כאב גב מתמשך ושורשי: כל הגורמים לכאבי גב
כאבי גב וכאבי גב תחתון בפרט, הם תלונה שכיחה בקרב מטופלים רבים. הכאבים נושאים מאפיינים שונים, בהתאם לגורם המוביל לקיומם והם משתנים מאדם לאדם. אילו מצבים רפואיים עלולים לגרום לכאבי גב מסוגים שונים ומהם התסמינים הנלווים אליהם? כתבה שניה בסדרה
כאב גב ובמיוחד כאב בגב התחתון, הוא כאב שכיח במיוחד. הגב התחתון תומך בכל משקל הגוף, ולכן הוא פגיע ועלול להינזק, להישחק ולהתעייף. התסמין השכיח ביותר המאפיין כאבי גב תחתון הם כאבים בחלק התחתון של הגב, אולם אופי הכאב, משכו ותדירותו, תלוי בסוג הכאב ובגורמים לו, ולכן הביטויים שלו משתנים: הם יכולים להופיע באופן פתאומי או הדרגתי, יכולים להיות קצרי מועד או כרוניים ממושכים, הם יכולים להיות קהים או חדים, מתמשכים ללא הפסקה או מופיעים עם הפוגות, הם יכולים להיות ממוקדים או מפושטים ומוקרנים מאיברים אחרים או מקרינים לאיברים אחרים.כיצד מחלקים את כאבי הגב, מהם הגורמים השונים להם ואילו תסמינים מאפיינים את כאבי הגב השונים? צפו בד"ר ליאון קפלן מסביר.
מהם הגורמים לכאבי גב?
הגורמים לכאב ואופיו מסייעים להבחין בין כאבי גב שונים. ישנם שלושה סוגים של כאבי גב:
• כאבי גב מכאניים: המתרחשים בפתאומיות ולעיתים מלווים גם בהתכווצות שרירים.
• כאבי גב שורשיים: המתאפיינים בכאב חזק, המלווה לרוב בסימפטומים נוספים כגון הפרעות בתחושה, כאב ברגליים ועוד.
• כאבי גב דלקתיים: אשר מתחילים ככאב עמום, שהולך ומתחזק עם הזמן.
רוב כאבי הגב הם מכאניים, שטחיים ונובעים ממאמץ יתר, פגיעה חולפת בשרירים, חבלה, תנועה לא נכונה וכדומה. כאבי גב על רקע כזה חולפים מהר ולא מצריכים בירור או טיפול מיוחד.
קראו עוד: כאבי גב: סוגים, תסמינים ושכיחות
כאבי גב הנמשכים זמן רב, מצדיקים בירור וככל הנראה יחייבו טיפול. כאבי הגב הכוללים פגיעה ויאובחנו כשורשיים או דלקתיים ילוו במאפיינים ייחודיים, ביניהם קושי בתנועה, כאב בזמן מאמץ, כאב בזמן הליכה, כאב בהתכופפות, קושי לעבור מישיבה לעמידה ו/או לשכיבה, כאבים בישבן, הפרעות בתחושה, נמלול ברגליים, הקרנה של הכאב לרגליים, התכווצות שרירים, החרפת הכאב בזמן שיעול או עיטוש, תחושות דגדוג, תחושת שריפה, הירדמות תכופה של חלקים מהרגל, ובמקרים קשים ונדירים אובדן השליטה על הסוגרים.ככל שהפגיעה קשה יותר ומקיפה יותר, כך התסמינים חמורים יותר, תכופים יותר וממושכים יותר.לכל בעיה בעמוד השדרה יש תסמינים ייחודיים שמסייעים לאבחנה.
מפריצת דיסק ועד לגידול שפיר: הגורמים לכאבי גב מתמשכים
פריצת דיסק
התסמינים המעידים על פריצת דיסק כוללים כאב חד וחזק בגב, כאב מקרין שלעיתים מלווה בעקצוץ או חוסר תחושה, כאב בישבן, כאב ברגליים, חוסר תחושה בגב תחתון, הפרעות בתחושת הרגליים, חולשה באזור הגב התחתון, חולשה ברגליים ועוד. הכאבים מחמירים בעת ישיבה או בזמן עיטוש ושיעול.
היצרות תעלת חוט השדרה המותני
הסימפטומים להיצרות תעלת חוט השדרה המותני כוללים, כאבי גב תחתון, הקרנת הכאב לרגליים, נימול ברגליים, הירדמות של אחת או שתי הרגליים, חולשה של שרירים בגב, חולשה בידיים חולשה ברגליים, ירידה ברפלקסים ועוד. לא כל הסובלים מהבעיה יחושו את כל התסמינים, וחלקם לא יחושו בתסמינים כלל. התסמינים באים והולכים ותכיפותם וחומרתם משתנה. לרוב, הסימפטומים של היצרות תעלת חוט השדרה המותני יחמירו במצב של הליכה או עמידה זקופה, והתכופפות תעניק תחושת הקלה מידית.
ככל שהפגיעה בגב חמורה ומקיפה יותר, כך יהיו התסמינים תכופים ויופיעו בעוצמות גבוהות יותר
שבר בגב - שבר בחוליה
שבר בחוליה עשוי להיות מלווה בכאב גב פתאומי וחמור, שלרוב מורגש בחלק תחתון של עמוד השדרה, אך לעיתים יופיע או גם במותניים או בבטן. הכאב מתואר כחד וגורם להגבלת תנועה חמורה. הכאב יכול להימשך שבועות עד חודשים. לצדם של שברים בחוליות היוצרים תסמינים ברורים, ייתכנו גם שברים אוסטיאופורוטיים בחוליות. אלה הם שברים האופייניים לחולי אוסטיאופורוזיס, והם נובעים מחבלה קטנה במיוחד, ואף ללא חבלה כלל. לעיתים שברים אלה מתרחשים ללא כל תסמינים, הם אינם גורמים לכאבים ועשויים להתגלות באקראי. במידה ושברים אלה לא ייחשפו, מצב החוליות ילך ויחמיר, ולבסוף השברים יתבטאו בכאב כרוני, קושי ללכת, אובדן גובה, עקמת, תחושות נימול, חולשה בגפיים, נטייה להירדמות של הרגליים, ואף אובדן שליטה על סוגרים.
גידול שפיר בגב
התסמינים לגידול שפיר בגב כוללים כאבי גב, תחושת "הירדמות" מקומית, עקצוץ, חולשה של הרגליים, תנועות מסורבלות, חוסר שליטה על הסוגרים וקשיים בהליכה.
חשוב לציין כי לא כל מקרה בו מתרחשים התסמינים הספציפיים מעיד בהכרח על הימצאות בעיה מסוימת, ולכן נדרשות בדיקות כדי לאבחן את הבעיה הגורמת לתסמינים. לשם אבחון המקור לכאבי גב תחתון מתבצעת סדרת בדיקות, הכוללת בדיקות דם, בדיקה גופנית על ידי רופא אורתופד, בדיקות דימות (CT, MRI, רנטגן) ועוד.
האם המאמר עניין אותך?









