דלג לתוכן

תוספי קולגן: לצרוך או לוותר?

פרט לשיפור בגמישות העור, לקולגן תפקידים נוספים בגוף, לרבות תמיכה וחיזוק רקמות העצם, השרירים, הגידים, השיניים וכלי הדם. האם שימוש בתוספי קולגן יכול לשפר את מצב העור ומצבים בריאותיים מסוימים? התשובות בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/04/2025
3 דקות קריאה
אנחנו מכירות/ים אותו בעיקר בשל תרומתו לגמישות העור, אבל לקולגן בגופנו יש תפקידים רבים. למעשה, קולגן הוא החלבון הנפוץ ביותר בעולם החי והוא מהווה 4% ממשקל הגוף שלנו. אבל האם לשימוש בתוספי תזונה קולגן יש יתרונות בריאותיים, ואם כן – מהם?


צילום: depositphotos

מה זה קולגן?

הקולגן הוא החלבון הנפוץ ביותר בגוף האדם ומהווה כ-25%–30% מכלל החלבונים בגופנו. הנה כמה תפקידים שיש לקולגן[1]:
 
  • תפקידו העיקרי של קולגן הוא לספק לרקמות חוזק מבני, גמישות ויציבות. הוא מהווה את המרכיב המרכזי של המטריצה החוץ תאית - רשת חלבונים שמקיפה את התאים ומאפשרת קישור ביניהם, תמיכה מכנית, וכן תהליכי תיקון והתחדשות רקמות.
  • בדומה למוטות ברזל בתוך בטון, סיבי הקולגן מעניקים לרקמות חוזק וגמישות. הם יכולים לעמוד במתיחה משמעותית מבלי להיקרע, מה שהופך אותם לחיוניים לתפקוד תקין של רקמות כמו עור, גידים, כלי דם ועצמות.
  • קולגן מצוי כמעט בכל רקמות הגוף, אך בעיקר ברקמות הנדרשות לחוזק וגמישות, כגון עור, עצמות, גידים, סחוס וכלי דם. הוא חיוני לשמירה על יציבות הרקמות, וממלא תפקיד מרכזי גם בריפוי פציעות – בעת פגיעה ברקמה, הגוף מייצר קולגן חדש לשיקום האזור (כאשר תהליך הריפוי משתבש, ייצור עודף של קולגן עלול לגרום להיווצרות צלקת או רקמה סיבית לא תקינה. באיברים פנימיים, תהליך זה מכונה פיברוזיס (לייפת) - מצב שבו רקמה תקינה מוחלפת בסיבי קולגן קשיחים, דבר שעלול לפגוע בתפקוד התקין של האיבר, בעיקר בריאות, בכבד, בכליות ובלב).

מה היתרונות הפוטנציאליים של תוספי קולגן?

תוספי קולגן מגיעים לרוב בצורת פפטידים של קולגן - קולגן שעבר פירוק מקדים (הידרוליזה), כך שהגוף יכול לספוג ולעבד אותו בצורה יעילה יותר. מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על כמה יתרונות פוטנציאליים:
 
  • שיפור במראה ובגמישות העור - סקירה שפורסמה בשנת 2023, שכללה 26 מחקרים, מצאה כי נטילה יומית של תוספי קולגן במשך שמונה שבועות לפחות שיפרה את אלסטיות העור, את לחותו ואת מרקמו. קולגן ממקור ימי נמצא כיעיל במיוחד ובטוח לשימוש[2].
  • הקלה בתסמיני דלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארתריטיס) – במטא אנליזה של 4 מחקרים, שכללו משתתפים עם אוסטאוארתריטיס של הברך, נמצא כי נטילה יומית של פפטידים של קולגן במשך 3 חודשים שיפרה כאבים ונוקשות בקרב מטופלים/ות, בהשוואה לפלצבו[3].
  • שיפור בצפיפות העצם - מחקר קליני בקרב נשים לאחר גיל המעבר הראה כי תוספי קולגן הובילו לעלייה בצפיפות המינרלים בעצם ולשיפור במדדי בניית עצם[4].
  • עלייה במסת שריר - במחקר שנערך בנשים לפני גיל המעבר, נטילת תוסף קולגן בשילוב אימוני התנגדות (אימוני כוח) במשך 12 שבועות הביאה לעלייה במסת השריר וירידה באחוז השומן, בהשוואה לקבוצת הביקורת[5].
  • שיפור במדדי בריאות הלב - סקירה מ-2023 הצביעה על כך ששימוש יומי בפפטידים של קולגן הביא לירידה בלחץ הדם הסיסטולי וברמות הכולסטרול הרע (LDL), וכן לעלייה במסת השריר ובמרכיבי גוף שאינם שומן (מסת גוף רזה)[6].

אזהרות לפני רכישת תוספי קולגן

[7]
מחקרים קליניים רבים בחנו תוספים המכילים לא רק קולגן, אלא גם רכיבים נוספים כמו ויטמינים ומינרלים. דבר זה מקשה על קביעת התרומה הספציפית של הקולגן בתוצאות שנצפו במחקרים. בנוסף, חלק מהמחקרים מומנו על ידי יצרני תוספים, מה שעלול להוביל להטיה בתוצאות.

באופן כללי, תוספי קולגן נחשבים לבטוחים לשימוש, אך ייתכנו תופעות לוואי קלות כמו תחושת שובע מוקדמת, טעם לוואי, גזים ונפיחות בבטן או צרבת. כמו כן, יש לשים לב למקור הקולגן, במיוחד אם יש אלרגיה לדגים, בקר או חזיר. לפני התחלת שימוש בתוסף קולגן, מומלץ להתייעץ עם רופא/ה או רוקח/ת.

כיצד להשתמש בפפטידים של קולגן

כדי שהגוף יספוג את הקולגן ביעילות, הוא חייב להיות מפורק למרכיבים קטנים יותר – ולכן תוספי קולגן נמכרים לרוב בצורת פפטידים של קולגן, שהם קולגן שעבר פירוק. ניתן למצוא את התוספים בצורת אבקה לערבוב במזון או בשתייה, וגם בצורת כמוסות. המינון היומי למבוגרים נע בדרך כלל בין 2.5 ל-10 גרם, אך חשוב לעקוב אחר ההנחיות הרשומות על גבי התכשיר ולהתייעץ עם איש/אשת מקצוע לגבי המינון המתאים[8].

לסיכום, קולגן הוא חלבון חיוני בגוף, אך עם העלייה בגיל ייצורו הטבעי פוחת. תוספי קולגן (במיוחד בצורת פפטידים) עשויים לתרום לבריאות העור, הלב והמפרקים, ואף לסייע בהעלאת מסת שריר. עם זאת, למרות הממצאים המעודדים במספר מחקרים, מומחים מדגישים כי יש צורך במחקרים נוספים כדי לאשש את התועלות באופן חד משמעי. שמירה על אורח חיים בריא, כולל תזונה עשירה בחלבון, שינה מספקת וניהול מתחים – תורמת אף היא לייצור הקולגן בגוף. לפני התחלת שימוש בתוסף קולגן, חשוב להתייעץ עם רופא/ה[9].

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
 
מקורות

[1] J Cell Sci (2007) 120 (12): 1955–1958. https://doi.org/10.1242/jcs.03453
[2] Nutrients. 2023 Apr 26;15(9):2080. doi: 10.3390/nu15092080.
[3] J Orthop Surg Res 18, 694 (2023). https://doi.org/10.1186/s13018-023-04182-w
[4] Nutrients . 2018 Jan 16;10(1):97. doi: 10.3390/nu10010097.
[5] Nutrients April 201911(4):892 DOI:10.3390/nu11040892.
[6] Br J Nutr . 2023 Mar 14;129(5):779-794. doi: 10.1017/S0007114522001301.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר אמיר בן טוב
ד"ר אמיר בן טוב ילדים
5.0
( 6 חוות דעת )
"באנו לד"ר בן טוב עקב הקאות חוזרות של הבן הקטן שלנו, הוא ידע להתאים את הטיפול המדויק, בנה לנו תוכנית מסודרת והסביר איך מתקדמים. כל זה בצורה נעימה ורגישה מאד. אנחנו ממש מרגישים בידיים בטוחות אצל ד"ר בן טוב!"
ד"ר אורלי אישך-אדיב
ד"ר אורלי אישך-אדיב ילדים
מומחית במחלות דרכי עיכול, כבד, ותזונה לילדים ונוער
רעות מוקדס
רעות מוקדס רפואה משלימה
5.0
( 20 חוות דעת )
"הגעתי לרעות לטיפול נטורופתי בזום, עם פרופיל שומנים גבוה וסוכר מאוד גבוה. רעות התאימה לי תזונה במיוחד לצרכים שלי והסבירה מה כל דבר עושה ועוזר ובדקה שאלון מאוד מקיף. יצאתי מאוד מרוצה עם מלא ידע ותמיכה כל הזמן שלה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו