2 דקות קריאה
"פירמידת המזון המפורסמת של משרד החקלאות האמריקאי (USDA), שפורסמה
לראשונה ב 1992 , בנויה על בסיס מדעי רופף ועוותה במטרה לקדם את
מוצרי החקלאות האמריקאית, כמו לחם, פסטה, תפוחי אדמה ומוצרי חלב."
כך טוען ד"ר וילט, פרופסור בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת הרווארד
בארה"ב בספרו החדש "Eat drink and be healthy".
עיקרי פירמידת המזון החדשה של פרופ' וילט כוללים:
בקצה העליון של הפירמידה, תחת הכותרת: "השתמש בצמצום", מופיעים:
בשר אדום, חמאה , תפוחי אדמה,לחם לבן, ממתקים, אורז לבן, פסטה ושאר
דגנים מעובדים.
הבסיס הרחב של הפירמידה - המזונות שאמורים לספק את מירב הקלוריות
- כולל דגנים מלאים כמו אורז חום ולחם מחיטה מלאה, ושמנים צמחיים
כמו שמן זית וקנולה.
ירקות ופירות מופיעים באמצע הפירמידה.
בראש רשימת החלבונים מופיעים אגוזים וקטניות, ואחריהם דגים, עוף
וביצים.
מומלצת טבליית מולטיויטמין אחת ביום.
אלכוהול מומלץ במידה מתונה לאנשים ללא היסטוריה של התמכרות או
דיכאון.
פרופ' וילט מבסס את המלצותיו על הנתונים הבאים:
דגנים מעובדים כמו לחם לבן וכן תפוחי אדמה (הירק הנצרך ביותר
בארה"ב) מתפרקים במהירות לגלוקוז, שמוביל לשחרור מהיר של אינסולין,
שמוביל לתחושת רעב עם ירידת רמת הגלוקוז. העומס על הלבלב לייצר
אינסולין הוא גורם חשוב בהתפתחות סוברת אצל מבוגרים.
דגנים מלאים מתעכלים הרבה יותר לאט, ועשויים להגן מפני סוכרת,
מחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן.
יש שומנים בריאים, במיוחד שומנים לא-רוויים המצויים ברוב השמנים
הצמחיים, באגוזים ובדגים שמנים, שמורידים את רמת הכולסטרול "הרע"
(LDL) ומגינים בפני מחלת לב כלילית, קרישי דם ובעיות בקצב הלב. יש
להימנע מחומצות שומן מסוג טרנס, המצויות במרגרינה ובדברי מאפה; אלה
מכילות שמנים צמחיים שעברו הידרוגנציה חלקית והם מגבירים את הסיכון
של מחלות לב.
כמה סוגי סרטן מיוחסים לעודף משקל ולא לצריכת שומנים, ואנשים
בדיאטה דלת שומן ומרובת פחמימות נוטים לעלות במשקל.
לא ברור מהי כמות הסידן הדרושה. למבוגרים מספיקה מנה אחת או
שתיים של מזון עשיר בסידן, שאינו חייב להיות ממקור חלבי. אין כמעט
הוכחה לכך שצריכת סידן גבוהה מונעת שברים בנשים מבוגרות. לעומת זאת,
פעילות גופנית, תרופות מסוימות, ויטמינים D ו- K וטיפול הורמונלי
חלופי יכולים למנוע שברים. קיימות הוכחות לכך שרמות גבוהות של סידן
קשורות עם סרטן הערמונית וסרטן השחלות.
חלבונים אינם קשורים לשיעורי מחלות לב, סרטן או סוכרת. החלבון
מתעכל לאט ואינו גורם לעליות חדות ברמת הסוכר בדם. אך יש להגביל
צריכת בשר אדום בגלל התכולה הגבוהה של שומן רווי.
אכילת מגוון של פירות וירקות יכולה להפחית את הסיכון של התקפי לב
ושבץ מוחי, להגן מפני צורות מסוימות של סרטן, להוריד לחץ דם ולהגן
מפני מחלות מסוימות של המעי והעיניים. טבליית מולטיויטמין מומלצת רק
כביטוח, לא כתחליף.
[06/08/2001]
לראשונה ב 1992 , בנויה על בסיס מדעי רופף ועוותה במטרה לקדם את
מוצרי החקלאות האמריקאית, כמו לחם, פסטה, תפוחי אדמה ומוצרי חלב."
כך טוען ד"ר וילט, פרופסור בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת הרווארד
בארה"ב בספרו החדש "Eat drink and be healthy".
עיקרי פירמידת המזון החדשה של פרופ' וילט כוללים:
בקצה העליון של הפירמידה, תחת הכותרת: "השתמש בצמצום", מופיעים:
בשר אדום, חמאה , תפוחי אדמה,לחם לבן, ממתקים, אורז לבן, פסטה ושאר
דגנים מעובדים.
הבסיס הרחב של הפירמידה - המזונות שאמורים לספק את מירב הקלוריות
- כולל דגנים מלאים כמו אורז חום ולחם מחיטה מלאה, ושמנים צמחיים
כמו שמן זית וקנולה.
ירקות ופירות מופיעים באמצע הפירמידה.
בראש רשימת החלבונים מופיעים אגוזים וקטניות, ואחריהם דגים, עוף
וביצים.
מומלצת טבליית מולטיויטמין אחת ביום.
אלכוהול מומלץ במידה מתונה לאנשים ללא היסטוריה של התמכרות או
דיכאון.
פרופ' וילט מבסס את המלצותיו על הנתונים הבאים:
דגנים מעובדים כמו לחם לבן וכן תפוחי אדמה (הירק הנצרך ביותר
בארה"ב) מתפרקים במהירות לגלוקוז, שמוביל לשחרור מהיר של אינסולין,
שמוביל לתחושת רעב עם ירידת רמת הגלוקוז. העומס על הלבלב לייצר
אינסולין הוא גורם חשוב בהתפתחות סוברת אצל מבוגרים.
דגנים מלאים מתעכלים הרבה יותר לאט, ועשויים להגן מפני סוכרת,
מחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן.
יש שומנים בריאים, במיוחד שומנים לא-רוויים המצויים ברוב השמנים
הצמחיים, באגוזים ובדגים שמנים, שמורידים את רמת הכולסטרול "הרע"
(LDL) ומגינים בפני מחלת לב כלילית, קרישי דם ובעיות בקצב הלב. יש
להימנע מחומצות שומן מסוג טרנס, המצויות במרגרינה ובדברי מאפה; אלה
מכילות שמנים צמחיים שעברו הידרוגנציה חלקית והם מגבירים את הסיכון
של מחלות לב.
כמה סוגי סרטן מיוחסים לעודף משקל ולא לצריכת שומנים, ואנשים
בדיאטה דלת שומן ומרובת פחמימות נוטים לעלות במשקל.
לא ברור מהי כמות הסידן הדרושה. למבוגרים מספיקה מנה אחת או
שתיים של מזון עשיר בסידן, שאינו חייב להיות ממקור חלבי. אין כמעט
הוכחה לכך שצריכת סידן גבוהה מונעת שברים בנשים מבוגרות. לעומת זאת,
פעילות גופנית, תרופות מסוימות, ויטמינים D ו- K וטיפול הורמונלי
חלופי יכולים למנוע שברים. קיימות הוכחות לכך שרמות גבוהות של סידן
קשורות עם סרטן הערמונית וסרטן השחלות.
חלבונים אינם קשורים לשיעורי מחלות לב, סרטן או סוכרת. החלבון
מתעכל לאט ואינו גורם לעליות חדות ברמת הסוכר בדם. אך יש להגביל
צריכת בשר אדום בגלל התכולה הגבוהה של שומן רווי.
אכילת מגוון של פירות וירקות יכולה להפחית את הסיכון של התקפי לב
ושבץ מוחי, להגן מפני צורות מסוימות של סרטן, להוריד לחץ דם ולהגן
מפני מחלות מסוימות של המעי והעיניים. טבליית מולטיויטמין מומלצת רק
כביטוח, לא כתחליף.
[06/08/2001]
האם המאמר עניין אותך?
רופאים בתחום