התוספתן הוא צינור דק באורך של כארבעה סנטימטרים המהווה חלק ממערכת העיכול[1].
מערכת העיכול היא אוסף איברים, שכל אחד מהם עוזר לגוף לעכל ולספוג מזון.מערכת העיכול העליונה כוללת את הוושט, הקיבה והחלק הראשון של המעי הדק, שנקרא התריסריון; מערכת העיכול התחתונה מורכבת ממרבית המעי הדק ומהמעי הגס, הכולל את פי הטבעת והתעלה האנאלית[2].
צילום: shutterstock | Lightspring
היכן נמצא התוספתן?
התוספתן אמנם נמצא במערכת העיכול אך הוא מכיל סוג מסוים של רקמה הקשורה למערכת הלימפה, שבה קיימים תאי הדם הלבנים הדרושים לחיסון הגוף[3]. הוא ממוקם בחלק הימני התחתון של הבטן, צורתו כשל אצבע, והוא מחובר לחלק מהמעי שנמצע בתחילתו של המעי הגס[4].
הפעלת לחץ באזור התוספתן הגורמת לכאב או לרגישות, עלולה להעלות חשד לדלקת התוספתן[5].
מה תפקידו של התוספתן?
השרירים המצפים את מערכת העיכול, יחד עם ההורמונים והאנזימים שהמערכת מייצרת, מאפשרים למערכת העיכול לפרק ולעבד מזון. עם זאת, למרות שהוא שייך למערכת העיכול, התוספתן לא עוזר ישירות לעיכול. למעשה, לא ברור איזה תפקיד יש לתוספתן בגוף, ונראה כי להסרת האיבר בניתוח כריתת תוספתן אין השלכות בריאותיות שליליות כלשהן[6].
במשך שנים רבות, מדענים האמינו שהתוספתן הוא איבר שאיבד את תפקידו המקורי במשך מאות שנים של אבולוציה, בשל השינוי התזונתי שעבר האדם במרוצת השנים. לצד זאת, ישנם מדענים שטוענים כי מחקרים שנעשו בשנים האחרונות הראו שהתוספתן הוא ככל הנראה חלק מהמערכת החיסונית והוא מסייע בהגנה על חיידקי המעיים החיוניים לגוף כאשר ישנה פגיעה של זיהום חמור[6].
שלום ד"ר
אני מתמודד כבר תקופה עם בעיה מתמשכת במערכת העיכול של נפיחות, כאבי בטן אחרי אוכל ותחושת עייפות שנלווית לזה. ניסיתי לשנות תפריט, להוציא מאכלים חשודים, אבל זה לא ממש פתר את הבעיה.
קראתי קצת על רגישות למזון ומחלות דלקתיות של דרכי העיכול, ואני מתחיל לחשוש שאולי מדובר במשהו מעבר לרגישות רגילה.
אשמח לדעת מה ניתן לעשות בשלב הזה האם יש בדיקות מומלצות כדי להתחיל בירור מסודר, והאם יש אפשרות להגיע אליך לבדיקה במרפאה?
תודה מראש.
שלום אייל, בהמשך לתאור שלך, ממליצה להתייעץ עם רופא גסטרו, ולהמשיך בברור רפואי כדי לשלול מחלה דלקתית.
בדיקות צואה יכולות לעזור בהבנת הבעיה, וכן התאמת תזונה מדויקת יותר לצרכים כרגע.
אשמח לעזור.
ניתן לתאם פגישה במרפאה. תוכל למצא פרטים נוספים באתר. בהצלחה ובבריאות מלאה.
איך אפשר לזהות אם תסמינים חוזרים במערכת העיכול נובעים מרגישות למזון או מבעיה במעי עצמו?
אני חווה תסמינים חוזרים כמן נפיחות, כאבי בטן, גזים ולעיתים גם שלשולים או יציאות לא סדירות. זה קורה בעיקר אחרי אכילה, אבל לא הצלחתי עדיין לזהות דפוס ברור או מאכל מסוים שגורם לזה.
האם ייתכן שמדובר ברגישות למזון (כמו גלוטן או לקטוז) או שיכול להיות שמדובר בבעיה כלשהי או מצב אחר במערכת העיכול?
אודה לתשובת הד"ר.
שלום רב, השאלה טובה מאוד והתשובה יותר מורכבת. בעיקרון כשיש בעיה תפקודית של המעי, עושים אלימינציה של מחלות ואז עוברים לבדוק את נושא התגובות השליליות למזון.
הבעיה היא בדיוק כפי שציינת, שהפרעות כמתואר יכולות להיות קשורות לקושי בעיכול, מחלה דלקתית, הפרעה בחיידקי המעיים , מחסורים אנזימים ועוד. זיהוי הבעיה הוא חלק משמעותי מאד.
השימוש בממתיקים מלאכותיים ובעיקר ממתיקים כהליים, מייצר לעיתים גזים מרובים.
מלטיטול, אריטריטול, קסיליטול ודומיהם, נוטים לתסוס במעי ולייצר גזים.
בנוסף, תהליך של לעיסת מסטיק גורר הכנסת אוויר למעי שגם היא משפיעה על כמות הגזים במעי.
כן בהחלט!
שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים.
כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
כן בהחלט!
שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים.
כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
שלום
אני ממש מובכת וסובלת בגלל גזים מרובים בכמות בלתי נסבלת. אני נמנעת כמעט לחלוטין מקטניות כי יודעת שהקיבה רגישה
ולא מועיל
גם כשאני לא אוכלת מספר שעות אני סובלת מגזים.
אשמח לעצתך
שלום רב, גזים מרובים יכולים לנבוע ממגוון סיבות. אם חלקם המשמעותי אנחנו בולעים תוך כדי אכילה. חלק אחר קשור לתסיסה של מרכיבי מזון מסויימים ( בינהם קטניות).
חשוב לאבחן באופן אישי הסיבה כדי לעזור לפתרון. הייתי מציעה בשלב הראשון להימנע ממשקאות תוססים ולהפחית סוכרים במזון.
כמו כן, להפחית מוצרי חלב ניגרים. במידה ולא תהיה הקלה, כדאי להתייעץ עם דיאטנית גסטרו באופן אישי.