פרוקטוז, המכונה גם סוכר פירות, הוא סוג של סוכר השייך לקבוצה המכונה סוכרים פשוטים או חד-סוכרים. פרוקטוז נחשב למרכיב, ביחד עם גלוקוז, של הדו סוכר סוכרוז (המורכב הוא מ-50% פרוקטוז ו-50% גלוקוז), המוכר יותר כסוכר לבן[1].
כמו סוכרים אחרים, בגרם אחד של פרוקטוז יש 4 קלוריות.
פרוקטוז מכונה "סוכר פירות" מאחר שהוא מופיע בפירות רבים באופן טבעי. הוא מופיע גם בדבש ובסירופים, כמו גם בירקות מסוימים.
פרוקטוז הוא הפחמימה המתוקה ביותר בטבע והיא מתוקה פי 1.2-1.8 מסוכרוז (סוכר לבן).
חילוף החומרים של פרוקטוז אינו דורש אינסולין ויש לו השפעה נמוכה על רמות הגלוקוז בדם.
צילום: shutterstock | Nitchakul Sangpetcharakun
האם פרוקטוז הוא סוכר טבעי?
פרוקטוז יכול להיות סוכר טבעי או סוכר מעובד, תלוי במקור שלו. הוא נחשב לסוכר טבעי כאשר אנו צורכים אותו ישירות ממזונות צמחיים. הוא נחשב לסוכר מעובד כאשר אנו צורכים אותו ממזונות ומשקאות ארוזים שאליהם הוסיפו במהלך הייצור סוכרים המכילים פרוקטוז (כגון סירופ תירס או סוכרוז)[2].
איך פרוקטוז מתעכל?
רוב הסוכרים עוברים חילוף חומרים בגוף בדרכים דומות. עם זאת, פרוקטוז עובד בצורה שונה מזו של סוכרים אחרים, שכן הוא אינו דורש אינסולין כדי להיספג ולכן יש לו השפעה נמוכה על רמות הגלוקוז בדם. בין אם הוא נצרך ממזונות טבעיים, ובין אם מסירופ תירס, מסוכרוז או ממקור אחר, רוב הפרוקטוז שאנו צורכים עובר חילוף חומרים בכבד, שם הוא הופך למקור אנרגיה לגוף בתהליך שאינו מצריך אינסולין. זאת בשונה מגלוקוז, שמשתחרר לזרם הדם כדי שהרקמות שלנו ישתמשו בו כאנרגיה בעזרת אינסולין[2].
האם סוכר פירות משמין?
קיימת נטייה לחשוב שצריכה של סוכר פירות משמין פחות. מחשבה זו נולדה בעקבות ויכוח שהתקיים בקרב מדעני תזונה לגבי תפקידו של פרוקטוז בבריאות.
כאשר אוכלים תזונה עשירה בקלוריות ועתירה בפרוקטוז, הכבד מקבל עומס ומתחיל להפוך את הפרוקטוז לשומן. מדענים רבים מאמינים שצריכה עודפת של פרוקטוז עלולה להוביל לרבות מהמחלות הקשות ביותר של ימינו, ובהן השמנת יתר, סוכרת מסוג 2, מחלות לב ואפילו סרטן[3].
מחקר משנת 2016 הגיע למסקנה שצריכה של סוכרים המכילים פרוקטוז יכולים להוביל לעלייה במשקל, לעלייה בגורמי הסיכון הקרדיו-מטבוליים ולמחלות במידה והם מספקים קלוריות עודפות[4].
"אחרי תשע שנים של התמודדות עם מחלת בקרוהן ותסמינים לא שגרתיים שאף רופא או מטפל לא הצליח לפענח, אחרי מאבקים מתמשכים עם תרופות והנחיות תזונה נוקשות – ד"ר דן קרת היה נקודת המפנה!
בגישה רגועה, מדויקת ואנושית הוא הצליח לזהות מה קורה לי בגוף, להקנות לי ידע, כלים והנחיות תזונתיות פשוטות להפליא! תוך שלושה ימים בלבד הרגשתי שיפור משמעותי! יש לי עוד דרך לעבור, אבל בזכותו, לראשונה מזה כמעט עשור שאני מרגישה שיש לי תקווה אמיתית.
ד"ר קרת משלב מקצועיות נדירה עם לב ענק, זמינות מלאה באימייל וגישה שמאפשרת באמת לחיות. ממליצה עליו בחום גדול!!!"
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
שלום לילי,
תודה על השאלה החשובה.
השימוש באולמוס נחשב בטוח עבור חולים עם חסר באנזים G6PD.
מדובר בצמח עדין שמרגיע את הריריות במערכת העיכול ואינו מכיל רכיבים מחמצנים הידועים כבעייתיים במצבים של חסר G6PD.
כמובן, כמו תמיד, מומלץ לוודא שהמוצר שאת משתמשת בו לא מכיל תוספים נוספים שעלולים להיות בעייתיים, ולהתייעץ עם איש מקצוע במידת הצורך.
מאחלת בריאות שלמה,
רעות מוקדס, נטורופתית והרבליסטית קלינית.
היי גיל, שאלה מצוינת.
בגיל המעבר יש ירידה באסטרוגן, וזה יכול להשפיע על צפיפות העצם אבל לא כל אישה צריכה תוסף סידן.
אם התזונה שלך עשירה בסידן (טחינה, ירוקים, שקדים, סרדינים ועוד), ייתכן שאין צורך בתוסף.
בדיקת דם לרוב לא תראה חוסר לכן אם יש ספק, מומלץ לבצע בדיקת צפיפות עצם.
אם כן נדרש תוסף- סידן ציטראט נספג טוב יותר ומתאים גם לקיבה רגישה.
חשוב לצרוך גם ויטמין די ולשלב פעילות גופנית, שמחזקת את העצמות לאורך זמן.
בהתאם למצב האישי אפשר להתאים תוסף או פתרון טבעי אחר.
בהצלחה!
רעות מוקדס
היי איילה,
זו שאלה מצוינת, יש כיום מגוון רחב של תוספי ברזל, והבחירה ביניהם יכולה להיות מבלבלת.
חשוב לדעת שברזל הוא מינרל חיוני לייצור המוגלובין החלבון בתאי הדם האדומים שאחראי להעברת חמצן מהריאות אל תאי הגוף. מחסור בברזל עלול להוביל לאנמיה שמתבטאת בעייפות, קוצר נשימה, סחרחורות, נשירת שיער ולעיתים גם פגיעה בריכוז ובמצב הרוח.
מה חשוב לבדוק כשבוחרים תוסף ברזל?
סוג הברזל יש צורות שונות, עם רמות ספיגה ותופעות לוואי שונות: 1. ברזל סולפט נפוץ וזול, אך עלול לגרום לעצירות וכאבי בטן.
2. ברזל ביסגליסינאט נחשב עדין מאוד ונספג היטב מתאים לרוב האנשים, כולל בעלי מערכת עיכול רגישה.
לרוב תוספים נוזליים מכילים ברזל עדין, מתאימים גם למי שמתקשה לבלוע כדורים או סבלה מתופעות לוואי.
בכל מקרה שילוב עם ויטמין C משפר משמעותית את הספיגה של הברזל בגוף. לעומת זאת, סידן, תה, קפה ודגנים מלאים עלולים לעכב אותה.
גם מומלץ לקחת את הברזל על בטן ריקה או כשעה לפני/ אחרי הארוחה.
אם בעבר חווית בחילות, עצירות או כאבי בטן עדיף לבחור תוסף עדין יותר, עם רכיב ברזל קל לעיכול.
חפשי תוסף שכתוב עליו Iron bisglycinate או תוסף נוזלי עדין עם ויטמין C לרוב השילוב הנעים והיעיל ביותר.
בברכה,
רעות מוקדס N.D
שלום רב..
אני סובל מPTSD והכדורים הפסיכיאטריים עושים תופעות לוואי
האם יש אפשרות להכנת טינקטורה חזקה לשינה וסטרס
ללא אכוהול כיוון שזה גורם לזנק לכבד
למשל
ברא נייט: 30 אחוז אלכוהול
אם כן למי אפשר לפנות?
ומה מומלץ לקחת
יש אפשרות להכין זאת לבד?
תודה
מיץ עשב חיטה עשיר בכלורופיל, שנחשב דומה במבנה שלו להמוגלובין מולקולת הדם שמעבירה חמצן.
יש עדויות לכך שהוא עשוי לתמוך בשיפור ערכי ההמוגלובין ולתרום לתחושת חיוניות, בעיקר באנמיה קלה
עדיין אין הוכחות לכך חד משמעיות, אבל הוא יכול להיות תוספת תזונתית מועילה כל עוד אין רגישות מיוחדת ונעשה מעקב מקצועי