קארבאמאזפין, או בשמה החלופי טגרטול, היא תרופה נוגדת פרכוסים, הפועלת באמצעות שליטה וויסות תדירות העברת האותות על ידי מערכת העצבים, והורדה של כמות ההתקפים. תרופה זו היא אנטי אפילפטית, וכן גורמת לייצוב מצב הרוח ומשמשת לטיפול במספר מחלות ותסמונות כאפילפסיה (למעט אפילפסיה מסוג אבסנס), תסמונת העצב המשולש (נוירלגיה טריג'מינלית), שבאה לידי ביטוי ככאב חד בפנים, והפרעה דו קוטבית, כך שהתרופה היא גם פסיכותרופית ונוירוטרופית.[1]
צילום: shutterstock | Babul Hosen
מטרת הבדיקה
בדיקת קארבאמאזפין בוחנת את רמתה של התרופה בדם - שהיא בטווח התרפויטי ומשפיעה באופן חיובי על מניעת פרכוסים והתקפים, ולא בטווח הטוקסי, שם היא עלולה לגרום לפרכוסים והתכווצויות מחודשים. כאשר היא מצויה ברמה טוקסית ניתן לראות ניסטגמוס, טכיקרדיה ועייפות יתר, פרכוסים, ירידת לחץ דם ואף היפר-תרמיה[2][3].
נשים בהריון – התרופה עלולה לגרום לחך שסוע ובעיות התפתחותיות ונירולוגיות בעובר. יש להתייעץ עם הרופא המטפל בזמן תכנון ההיריון ובמהלך ההיריון.
אופן ביצוע הבדיקה
הבדיקה היא בדיקת דם הנלקחת כחלק מבדיקות הכימיה. לאחר מכן הבדיקה מועברת למעבדה, שם היא נבדקת עד לקבלת התוצאות. מומלץ להיות בצום 8 שעות לפני הבדיקה לשם קבלת דיוק מרבי בתוצאות הבדיקה. לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך.
אזהרות
סיכון: מדובר בבדיקת דם רגילה. לא ידועים סיכונים מיוחדים.
פענוח תוצאות
ערכי הנורמה הבדיקה נמדדת בערכים של מיקרוגרם למיליליטר (µg/ml). טווח תקין הוא בין 4-12. טווח טוקסי הוא מעל 20[6].
מעל הנורמה יכולה להעיד על התקף אפילפטי לא מבוקר, נוירלגיה טריג'מינלית, הפרעה דו קוטבית, סוכרת תפלה (DI), צ'רקואל- זיהום מעיים[7].
מתחת לנורמה ייתכן כי התרופה לא ניטלת בצורה הנכונה או ניטלת במינון שאינו מתאים/ יש לפנות לרופא המטפל[7]..
"לעיתים רחוקות נפגשים עם רופא בעל שם, אשר ככל שיהיה עסוק יקדיש לך את מלוא תשומת הלב, יסביר לך בפרוטרוט את מצבך מחד , ומאידך גם יסביר היטב כיצד הוא יטפל בבעיתך הרפואית. בכל משך הטיפול בי, דר' אוריון דאג לי במסירות ובמקצועיות שאין למעלה מהם. כיום מצבי הרפואי השתפר בהרבה תודות לדר' אוריון עד כי אינני צריך לבקר אצלו בעתיד הקרוב. כן ירבו רופאים כמוהו. בברכה פרופ' אריה בראונשטיין"
שלום , אני בוגרת סרטן שד מזה 17 שנה ללא בלוטות כמו כן לפני שנה כריתת כליה בעקבות rcc ללא גרורות להלן הממצאים מה mri - מספר מוקדים , בעלי אות גבוה בסדרות t2 בחומר הלבן בהמיספרות של המוח הגדול , חלקם הודגמו באות נמוך בסדרות t1 , ללא האדרה או סימני דיפוזיה עצורה . מספר מוקדים בעלי אות גבוהה בסדרות t12 בחומר הלבן ההמיספרות של המוח הגדול , באבחנה המבדלת שיניויים על רקע מיקרואנגיופתיה , מוקדי גליוזיס , מוקדים על רקע וסקוליטיס . ממולצת קורלציה קלינית , המשך בירור ומעקב . מה זה אומר? והיכן מבררים קיבלתי את זה מרופא כללי את הבדיקה לעשות האם זה מראה על גרורות במוח ? אשמח לתושבה והכוונה מה זה אומר ?
זה אומר שהיה לי אירוע מוחי ?
שלום רב,
אשמח למענה בנוגע לMRI שאמא שלי ביצעה לאחרונה – בעקבות סחרחורות שהיא מרגישה בעיקר בבקרים כשהיא קמה ממצב של שכיבה ממושכה למצב ישיבה. מדובר באישה בת 70, בריאה בדר"כ למעט אסתמה מאוזנת, עם נשאות הטרוזיגוט של פקטור 5 ליידן (שעד כה לא השפיעה עליה כלל).
הבדיקה בוצעה בטכניקת .T1,T2,FLAIR,DWI,SWI
הנפח המוחי תואם לגיל , פרנכימה מוחית מחזיר אות תקין.
חללי ה-CSF והמערכת החדרית ברוחב תקין לגיל .
מודגמים מוקדי אות חריג בפיזור ביהמספיראלי בקורונה רדיאטה בצנטרום סמיאובלה דו"צ כמו כן פריונטריקולרי דו"צ חלק מהנגעים קשריים.
אין לזהות קולקציה אקסטרה-אקסיאלית או תהליך תופס מקום.
ללא עדות למוקדי רסטריקציה, ,מוקדי דמם או סספטיביליות בטווח הסריקה.
כלי הדם הגדולים מחזירים FLOW VOID תקין.
לסיכום:
מוקדי אות חריג בחומר הלבן כביטוי לנטל מיקרואנגיופתי קל /בינוני.
1. אשמח להבין מה משמעות התוצאה.
2. אנחנו רוצים ללכת לרופא פרטי, מה סוג ההתמחות (כולל תת התמחות) שאותה אנחנו צריכים ?
3. האם יש לבצע פעולות כלשהן בטווח המיידי שצריכים לבצע ע"מ שהיא לא תגיע לסיטואציה רפואית מסוכנת ?
תודה רבה.
בעלי נשלח לCT ראש עקב כאבי ראש חוזרים.
לפני כ-9 שנים היה מאושפז מספר שבועות בשתי מחלקות נוירולוגיות שונות כדי להבין מדוע השתבשה שפתו. באשפוז הראשון גם "פתחו לו את הראש" כחלק מתהליך יצירת האבחנה.
בסופו של דבר הוגדר "נגע וסקולרי", עם דימום ובצקת, כהסבר לתופעות. הוא שוחרר מהאשפוז כשהחל שיפור ספונטני בכל הנוגע לשפתו.
הסריקות למיניהן גם העידו על שיפור ניכר באיזור "הנגע".
בדו"ח הסיכום של הCT משבוע שעבר נכתב: "מצב לאחר קרניוטומיה משמאל עם אזור של אנצפלומלציה טמפורלי בסמוך".
אודה אם תסבירו לנו מה זה אנצפלומלציה. כמובן שגם נלך לרופא ששלח אותו...
שלום.
שואל לגבי סבתי, כבת 90, ידוע על עיוורון מלא בשל ניוון רשתית. ידוע מזה כ20 שנה על מנינגיומה באזור olfactory groove מימין, כשבmri הראשון שבוצע , גודלה היה 1.3 ס"מ. מזה כשנתיים החלה לסבול מהזיות כולל הזיות ראיה ושמיעה, שהלכו והחמירו מאודבחודשים אחרונים, בליווי פרנויה. עברה ct ביקורת שהדגים את המנינגיומה המסוידת באזור olfactory groove /cribriform plate מימין בגודל של 1.6 סמ, בלווי בצקת קלה, ללא אפקט מסה משמעותי. בנוסף הודגמה היגרומה קטנה פרונטלית משמאל עד 7 מ"מ, עם לחץ קל על הפרנכימה. רציתי לשאול האם לדעתך ממצאים כאלו יכולים לגרום לפסיכוזה כזו עם הזיות ומחשבות שווא או שלא סביר שזה קשור ? במידה ולדעתך יכול להסביר , האם יש טיפול חלופי למנינגיומה פרט לניחוח, בהנחה שהיא לא מועמדת לניתוח ? האם כדאי לנסות סטראוידים להפחתת הבצקת באזור המנינגיומה אם זה יכול להיות קשור? תודה רבה על עזרתך.