דלג לתוכן

בדיקת אנטיגן למעטפת הפטיטיס B (HBS ANTIGEN (SURFACE AG))

גסטרו
2 דקות קריאה
הפטיטיס B (Hepatitis B virus – HBV) הוא נגיף הגורם למחלת כבד דלקתית בשם צהבת B. מחלה זו מהווה כיום סוגיה בריאותית עולמית בשל התרחבות תפוצתה, הדורשת צעדים מניעתיים כגון בדיקות באוכלוסייה וחיסונים. לרוב, הנגיף מועבר מאדם לאדם באמצעות העור והריריות, ובחשיפה לנוזלי גוף מזוהמים כגון. גם מגע מיני לא מוגן עלול לגרום להעברת הנגיף, ובמקרים נדירים יותר גם מאם לעובר במהלך ההיריון. לאחר ההדבקה, הנגיף מגיע לזרם הדם ולכבד, שם מתרחשת הדבקה ופגיעה בתאי הכבד, בעיקר בשל תגובת מערכת החיסון. בבדיקה זו ניתן לזהות את אנטיגן פני השטח (HBs Ag) בדם, המהווה את הסמן הראשוני והמוקדם ביותר לזיהום בנגיף[1].

מטרת הבדיקה

הבדיקה נועדה לשמש ככלי עזר באבחנת זיהום חריף או כרוני בהפטיטיס B, כמו גם במעקב אחר הפטיטיס B כרונית מאובחנת[2].

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

[1]
מרבית מהנדבקים בעלי מערכת חיסון תקינה יתנקו מהנגיף באופן ספונטני, אך השאר עלולים לחלות בזיהום חריף או כרוני – סימפטומטי או אסימפטומטי. התסמינים הנפוצים של הפטיטיס B הם:
 
  • חוסר תיאבון.
  • בחילה.
  • הקאות.
  • כאבי בטן.
  • צהבת.

בשלבים מתקדמים בהם הפגיעה בכבד משמעותית, עלולים להופיע גם:
 
  • אנצפלופתיה כבדית.
  • מיימת (הצטברות נוזלים בחלל הבטן).
  • דליות בושט ודימומים במערכת העיכול.
  • הפרעות קרישה.
  • זיהומים חוזרים ונשנים.

במקרים של הפטיטיס B כרונית, קיים סיכון מוגבר לשחמת הכבד, להצטלקות הכבד ולהתפתחות של סרטן הכבד מסוג קרצינומה הפטו-צלולרית.
 

אוכלוסיות בסיכון

מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובהופעת תסמינים המתאימים לדלקת כבד נגיפית. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[2].

אופן ביצוע הבדיקה

לא נדרשת הכנה מוקדמת לבדיקה. מדובר בבדיקת דם ורידית סטנדרטית. תוצאות יגיעו תוך ימים בודדים[3] [4].

אזהרות

סיכון: הבדיקה כרוכה בסיכון מינימלי ביותר לדימום, המטומה, התעלפות, סחרחורת וזיהום מקומי[6].

פענוח תוצאות

[5]
תוצאה שלילית
תוצאה המעידה שלא נמצא אנטיגן מעטפת בדם. תוצאה זו תומכת באבחנה כי קיים גורם אחר למחלה או שלא עבר מספיק זמן מרגע ההדבקה עד לבדיקה כדי שיהיה ניתן לזהות את האנטיגן בדם (מופיע כ-6 עד 16 שבועות לאחר הדבקה ראשונית). גם בנבדקים.ות שנדבקו בעבר והחלימו לא ניתן לזהות את האנטיגן בדם.

תוצאה חיובית
תוצאה המעידה על הימצאות אנטיגן פני השטח בדם ותומכת באבחנה של הפטיטיס B חריפה או כרונית, או נשאות של הנגיף.

רמת סיכון:

הכי נמוך
רופאים בתחום
פרופ' נתן גלוק
פרופ' נתן גלוק גסטרואנטרולוגיה
4.9
( 79 חוות דעת )
"יסודית"
 רון סמרה
רון סמרה רפואה סינית
4.8
( 11 חוות דעת )
"שלום רב, אני מטופלת בדיקור סיני ויפני באופן קבוע סביב 7 שנים, עברתי לא מעט מטפלים ושיטות שונות אך מאז שזכיתי להיות מטופלת של רון נחשפתי לפלאות! אני מטופלת אצל רון באופן קבוע סביב 4 שנים מגיעה קבוע כל שבועיים ובזמן ההיריון היו תקופות שהגעתי גם 3 פעמים בשבוע. זכיתי לחזות בפלאים ברפואה הסינית בטיפול בכאבי גרון שהסתיימו תוך יום בהעקבות הטיפול, כאבי גב, שרירים תפוסים, בעיות הורמוניליות שנפתרו ובזכות רון גם נקלטתי להיריון אחרי מעל שנה שלא הצלחתי, רון טיפל בשחלות פוליציסטיות שלי והכי חשוב במצב ההורמונלי והנפשי. בכל פעם שאני מגיעה לרון אני מקבלת טיפול הגון ומסור מתוך צניעות רבה, בנועם באהבה עם הרבה הסברים מדוייקים והמון קשיבות ועצות חשובות כלכך להמשך הדרך. אני מטופלת ברפואה אלטרנטיבית בטיפולים רבים ונוספים ואצל לא מעט מטפלים - לא בגלל כאב כרוני או מחלה, אלא כהשלמה לחיזוק וחיסון הגוף נפש. ולאחר היכרות עמוקה בטיפולים רבים שהיו מעולים אני לא מכירה מטפל מדהים ומקצועי כמו רון! כל מי שיזכה להיות מטופל אצלו יזכה לראות ניסים היום מעל 5 חברות שלי מטופלות אצל רון וזוכות לבריאות! ואני זמינה לכל התייעצות או שאלה!"
ד"ר אלון לנג
ד"ר אלון לנג גסטרואנטרולוגיה
5.0
( 33 חוות דעת )
"זה היה פשוט מדהים הוא הציל לי את החיים בתרופה ראשונה, אני כל החיים אודה לו 🙏🙏🙏💐"

שאלות מתוך פורום גסטרו ומחלות כבד

בניהול ד"ר שי מטלון
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו