תרומבוציטופניה מושרית הפארין (Heparin-Induced Thrombocytopenia – HIT) היא מצב בו שימוש בהפארין – נוגד קרישה – גורם לירידה בספירת טסיות הדם. דלדול זה בטסיות הדם נגרם עקב ייצור של נוגדנים על ידי מערכת החיסון נגד התצמיד של הפארין וחלבון PF4 אליו הוא נצמד בדם.נוגדנים אלה מיוצרים כמספר ימים לאחר תחילת הטיפול בהפארין וניתן לזהותם בבדיקת נוגדני HIT בדם[1][2].
צילום: shutterstock
מטרת הבדיקה
בדיקת נוגדני HIT נועדה לשמש ככלי התחלתי שיסייע לאשר או לשלול תרומבוציטופניה (מיעוט טסיות) כתוצאה משימוש בהפארין. זוהי בדיקה מהירה, ולכן בעלת ערך רב במצב אקוטי של HIT[3].
מחלות ומצבים רפואיים שהבדיקה יכולה לזהות
תרומבוציטופניה מושרית הפארין סוג 2 (Type 2 HIT) – תגובה חיסונית הכוללת ייצור של נוגדני הפארין-PF4, המסכנת כ-5% מהמטופלים בכל סוגי ההפארין. נוגדנים אלו משפעליםאת טסיות הדם ובכך גורמים לקרישיות יתר, שבתורה יכולה לגרום לפקקת בכלי הדם ולפגיעה באספקת הדם לרקמות השונות בגוף – מצב אקוטי שדורש טיפול מהיר. שפעול של אותן טסיות גורם לירידה בספירתן בדם[1]. התסמינים הנפוצים בתרומבוציטופניה הם[1]:
יש לבצע את הבדיקה כאשר מופיעים תסמינים המתאימים ל-HIT במהלך טיפול בהפארין. ייצור הנוגדנים מתחיל כ-5-14 ימים לאחר תחילת השימוש בהפארין, אך במטופלים שנחשפו להפארין בערב הדבר עלול להופיע מוקדם יותר. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[1].
אופן ביצוע הבדיקה
הכנות לבדיקה לא נדרשת הכנה מוקדמת לביצוע הבדיקה[4].
מהלך הבדיקה מספר טיפות בודדות של דם מוכנסות למיכל התגובה ומעורבבות עם נוזל החלקיקים הפולימריים[4].
לאחר הבדיקה אין הוראות מיוחדות לאחר הבדיקה, תוצאות יופיעו כ-30 דק' לאחר ביצוע הבדיקה[2].
[4] ערכי הנורמה תוצאה שלילית, שוללת HIT בסבירות גבוהה.
מעל לנורמה תוצאה חיובית מרמזת, אך אינה מאשרת, את האבחנה של .HIT כמו כן, יש לשלב את תוצאות הבדיקה עם שאר המאפיינים הקליניים על מנת להשיג ציון מהימן שיעיד על הסיכוי לHIT- (בדרך כלל בשיטת הניקוד the 4T’s).
"הרופא קרא את התיק לפני שנכנסנו וראה מה הבעיות ואלו תרופות נוטל. קיבלנו הסבר רחב על הבעיה שיש לשמואל ואיך לתקן, ואכן החליף לנו תרופות והמליץ על טיפול מסייע.
הפרופסור ענה בסבלנות על כל שאלה ובשיחה נינוחה.
תודה רבה."