הזרעה תוך רחמית, המכונה גם הזרעה IUI והזרעה מלאכותית, היא סוג של טיפול פוריות שבו מחדירים זרע באמצעות צינורית באופן ישיר לחלל רחם, בזמן שהשחלה משחררת ביצית. המטרה של הליך זה היא להגדיל את הסיכוי של הזרע להגיע לתוך החצוצרה ולהפרות את הביצית שממתינה שם, כדי לגרום להיריון[1]. הזרעההיא אפשרות טיפול זעיר פולשנית ונוחה יותר מהפריה חוץ גופית (IVF), והיא ניתנת לביצוע על ידי רופא/ה גניקולוג או גניקולוגית מומחה לפוריות.
צילום: shutterstock
מתי מתבצע
טיפולי הזרעה תוך רחמית מתבצעים במקרים הבאים:
אנדומטריוזיס – עלול להוביל לבעיות פוריות ולכן לרוב, שיטת הטיפול המקובלת במצבים אלו היא שימוש בתרופות לצורך השגת ביצית באיכות טובה, בשילוב עם הזרעה IUI[1].
בעיות בצוואר הרחם – מקרה של רירית סמיכה מדי המקשה על תנועת הזרע, או של עיבוי צוואר הרחם בעקבות צלקת או מבנה מולד[1].
בעיית פוריות מתונה בגבר – במקרים של ספירת זרע נמוכה, בעיות מורפולוגיות בזרע או תנועתיות חלשה של הזרע. הזרעה עשויה להתגבר על חלק מבעיות אלו באמצעות הפרדה בין זרעונים תקינים לאלה באיכות נמוכה יותר[1].
אלרגיה לזרע – לעיתים רחוקות קיימת אלרגיה לחלבון הזרע שגורמת לאדמומיות, נפיחות וצריבה אצל האישה.
נשים המעוניינות להקים משפחה חד הורית באמצעות תרומת זרע[2].
לא ניתן לקיים יחסי מים בשל בעיה נפשית, מגבלה פיזית או מחלה (למשל HIV)[3].
הכנות לטיפול
בשלב הראשוני לטיפול יש לסקור את ההיסטוריה הרפואית של המטופלת (והמטופל, במקרה של זוג). לאחר מכן יש לבצע בדיקות אבחון, כדי להעריך את הפוריות של המטופלת, או של המטופלת ושל בן/בת זוגה, כמו גם כדי לברר האם הזרעה מלאכותית היא טיפול מתאים - יש לוודא שהחצוצרות, המחברות את השחלות לרחם, פתוחות ובריאות, ושהרחם נראה תקין[3]. כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה של ההליך, יש לבצע הזרעה בזמן הביוץ. לרוב, מטופלות יתבקשו ליטול תרופות לפוריות כדי לעורר ביוץ, והדבר ילווה בבדיקת אולטרסאונד ובבדיקות דם כדי לקבוע מהו המועד הטוב ביותר להליך[2]. לאחר קביעת חלון הביוץ, תסופק דגימת זרע (מתרומה או על-ידי בן הזוג), שאותה יכינו במעבדה לקראת ההליך. ההכנה כרוכה בניקוי חומרי ההקפאה, בהפרדת תאי הזרע מהנוזל, ובהשבחת הזרע - בחירת תאי הזרע האיכותיים ביותר. תהליך זה מעלה את הסיכוי להצלחת ההליך[2].
כיצד מתבצע הטיפול
הליך IUI יתבצע בסביבות זמן הביוץ, בדרך כלל כ-24-36 שעות לאחר העלייה בהורמון LH המעיד על הביוץ שעומד להתרחש בקרוב.לאחר מכן יעשה שימוש בצינורית להחדרת הזרע ישירות לרחם. זהו הליך שנמשך לרוב דקות ספורות בלבד וכרוך באי נוחות מינימלית[4].
אחרי הטיפול
בימים ובשבועות שלאחר ההזרעה, יש לעקוב אחר סימנים ותסמינים של הריון. ניתן לבצע בדיקת היריון ביתית או בדיקת דם להריון[4].
תופעות לוואי וסיכונים
קיים סיכון קטן לזיהום לאחר ההליך. הסיכוי להיכנס להריון מרובה עוברים גדל במידה ונעשה שימוש בתרופות פריון[4]. כמו כן, קיים סיכוי קטן לפתח תסמונת גירוי יתר שחלתי בעקבות השימוש בתרופות אלו. חלק מהנשים עלולות לסבול מהתכווצויות קלות הדומות לכאבי וסת[3].
תוצאות הטיפול
הצלחת הטיפול תלויה במספר גורמים כגון תדירות ביצוע ההליך (האם הוא מתבצע באופן רציף בכל חודש), גיל המטופלת, הסיבה להזרעה, האם נעשה שימוש בתרופות פריון ועוד. במידה והטיפול הצליח, המטופלת תתעבר[4].
ערך של 11 הוא לא ברור. זה לא שלילי (אלא אם במעבדה שבצעת יש נתונים אחרים) אך כמובן גם לא גבוה. מציע לבצע BHCG חוזר עוד 2-3 ימים ובדיקת US עם התשובה החוזרת
שלום רב, בשבועות 35-37 נמדדו אצלי מי שפיר AFI 22-23 וכן כיס אחד של מי שפיר של 8 ס"מ. אין סכרת . האם זה יכול להשפיע\ להקשות על הלידה ?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
ריבוי יחסי מי שפיר
פרופ צלאל29/10/2018 | 11:16
כמות מי השפיר נמדדת במספרים (חיבור של ארבעת רבעים של הרחם במדידה שנקראת AFI. עד 20 זו כמות תקינה. 20-25 (כמו שאצלך) זה ריבוי יחסי. מעבר ל-25 זה כבר ריבוי מי שפיר. המשיכי בהתייעצות עם רופאך המטפל
אין זה הפורום הנכון. נ איננו עוסקים בלידה. מדובר בריבוי יחסי מי שפיר. לא אמור להקשות על הלידה אבל צריך לוודא שבצעת הבירור המתאים לריבוי מים (דברי עם הרופא המטפל)
רופא האם תשובה ״עכירות שומן פריטוניאלי״ בסיטי בטן ללא ח.נ רומזת להריון חוץ רחמי?!
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
עכירות שו ן פריטוניאלי
מיסאא17/10/2018 | 12:56
מ4 חודשים ואני מרגישה נפיחות בבטן ודופק חזק חזק בבטן עליונה באמצע מעל הטבור עד למחת החזה נפיחות שפועמת חשה דופק חזק חזק באיזור הזה כשאני לוחצת בבטן עליונה מרגישה משהו שזז או מתנגד לי באולטרסאונד לא רוא כלום בסיטי בטן ללא ח.נ הכל תקין חוץ מרושם חעכירות שומן פריטוניאלי ורשמו לבירור נוסף לעסור עוד סיטי עם חומר ניגוד
הרופא המטפל ששלח אותך לבדיקת ה- CT צריך להתייעץ עם הקרדיולוג ולתת לך תשובה. אייני יודע מה הסיבה שבגללה בצעת הבדיקה ואת כל הממצאים ולכן זה צריך להיות בדיון בין רופאך לבין הרנטגנולוג
הוסף תגובה
עכירות שומן פריטוניאלי
מיסאא17/10/2018 | 09:58
תודה לך אם אפשר לתת לי תשובה או לעזור לי מה זה עכירות שומן פריטוניאלי הזמינו אותי לעוד סיטי עם ח.נ והתור שלי עוד חודש
שלום פרופסור, בכל האולטרסאונדים שביצעתי עד היום כולל בסקירת מערכות, לא מדדו AFI ותמיד רשמו שכמות מי השפיר תקינה . עכשיו בשבוע 35 פתאום טכנאית שהיתה בבית החולים מדדה לי לראשונה AFI ויצא 23. אציין כי העוברית באחוזון 86% בהערכת משקל ואין סוכרת. האם הערך מראה על ריבוי מי שפיר? למה זה צץ פתאום ? ומה עלי לבדוק כעת ? תודה רבה על המענה
לא נמדד AFI קודם לכן כי כל הבודקים לא התרשמו מריבוי מים. AFI 23 זהו ריבוי יחסי. זה בתוספת עובר באחוזון 86 מעלה חשד לסכרת הריונית. ממליץ לחזור שוב על OGTT (העמסת סוכר 100 גר) ואולי גם סקירה מכוונת לריבוי מי שפיר