ליפומה היא גידול שומני שפיר הנפוץ בעיקר מתחת לעור, לרוב אינו כואב וניתן להסרה בניתוח פשוט.
המומחים של Infomed מסבירים:
ליפומה היא גוש שומני הצומח לאט מתחת לעור - בין העור לשכבת השריר החיצונית. ליפומה נוטה להרגיש בצקית ולזוז בקלות בלחיצת אצבע קלה. זהו אינו סרטן ולרוב גוש זה אינו מזיק. בדרך כלל ליפומות מתגלות בגיל העמידה, ויש אנשים עם יותר מליפומה אחת[1].
גוש הממוקם ממש מתחת לעור. ליפומות מופיעות בדרך כלל בצוואר, בכתפיים, בגב, בבטן, בזרועות ובירכיים.
גוש רך ובצקי למגע, אשר זז בקלות בלחיצת אצבע קלה.
ליפומה היא בדרך כלל גוש קטן. הקוטר שלה הוא לרוב פחות מ-5 ס"מ, אך הוא יכול לגדול.
לפעמים ישנו כאב. ליפומות יכולות להיות כואבות אם הן גדלות ולוחצות על העצבים הסמוכים או אם הן מכילות כלי דם רבים.
ליפומות יכולות להיווצר גם בתוך שרירים או איברים פנימיים, אבל זה פחות נפוץ. במקרים אלו הליפומה עלולה לגרום לכאב או להגביל תנועת שרירים. בכל מקרה, במידה ומבחינים בגוש או בבליטה על הגוף, יש לפנות לכירורג/ית כדי שיבדוק ויאשר שמדובר בליפומה שאינה מזיקה, או שיש צורך בבדיקות נוספות[5].
סיבות וגורמי סיכון
כאמור, הסיבה לליפומות לרוב אינה ידועה, אך לחלק מבני משפחה יש נטייה גנטית לפתח אותן. גורמים אפשריים נוספים לליפומה הם[6]:
רופא/ה מתחום הכירורגיה יכול בדרך כלל לאבחן ליפומה באמצעות בדיקה גופנית. ייתכן שיהיה צורך בבדיקת הדמיה כגון אולטרסאונד, MRI או CT כדי לקבוע אם מדובר בליפומה או בציסטה. בדיקות אלו גם יכולות לעזור לזהות את מיקומה של הליפומה, כמה היא עמוקה, אם יש לה כלי דם ואם היא לוחצת על עצבים או על רקמות אחרות. במקרים אחרים, ייתכן שיהיה צורך בביופסיה כדי לאשר שהליפומה אינה סרטן. במהלך הליך זה, הרופא/ה לוקח דגימה מהליפומה ושולח אותה למעבדה לבדיקה[7].
סיבוכים אפשריים
רוב הליפומות קטנות ואינן גורמות לסיבוכים, אך הן עלולות לגרום לסיבוכים אם הן גדולות או שהן דוחסות מבנים ועצבים סמוכים. במידה והוחלט להסיר את הליפומה, ייתכנו סיבוכים הקשורים לניתוח, עליהם יש להתייעץ עם הרופא/ה[8].
טיפולים ותרופות
[9] מאחר שליפומות אינן מזיקות, בדרך כלל נהוג להשאיר אותן ללא טיפול, אך עם מעקב אצל הרופא/ה כפי שייקבע. עם זאת, במידה והליפומה מכאיבה או שהמראה האסתטי שלה מפריע, ניתן להסיר אותה באמצעות הליך כירורגי. לצורך כך בדרך כלל נהוג להרדים תחילה את האזור (תלוי במיקום ובגודל הליפומה). לאחר מכן, בהליך קצר מסירים את הליפומה ותופרים. לרוב, ניתן לחזור הביתה כבר לאחר הניתוח. ייתכן שיהיה צורך להסיר את התפרים לאחר מספר ימים או שבועות.
טיפולים אפשריים נוספים כוללים:
סטרואידים - תרופה זו יכולה לעזור לכווץ את הגידול.
שאיבת שומן – במקרים מסוימים ייעשה שימוש במחט ומזרק לצורך שאיבת רקמת השומן.
"מעבר להיותו של ד״ר בנדהן מקצועי מהמעלה הראשונה הוא גם אדם חם ואנושי, הגעתי מאוד לחוצה ובוכייה והוא היה סבלני מכיל מבין ומסביר פנים. אין ולא יהיה כמותו!"
שלום רב, אבי בן ה-63 הרגיש אי נוחות וקוצר נשימה לעיתים . לאחר צילום סיטי נמצא תפליט פלוריאלי מימין בכמות בינונית, ללא שום ממצא אחר מחשיד בCT חזה בטן ואגן. לימפות תקינות גם כן. בדיקות דם של אבי יצאו תקינות לטענת הרופא. לאחר ניקור התשובות של הציטולוגיה: Hypercellular cell block presenting benign lymphocytes , mesothelial cells and marked increased number of eosinophils/ Negative for malignant cells The presence of increased number of eosinophils is always pathologic and has been described in Lung Infarcts Eosinophilc pleuritis and others יש לציין שאבי עשה חיסון לשפעת בערך 4 חודשים לפני וגם היה חולה ויראלית(אולי סוג של שפעת) באותה תקופה בערך ומאז סחב איתו שיעול. שבוע וחצי לאחר הניקור אבי עשה צילום חזה ונרשמה כמות קטנה מימין לטענת הרופא זה כנראה הכמות שנשארה לאחר הניקור. מה שמדאיג את אבי זה הירידה במשקל מ77 ל71 בערך בחודשים האלו. מה דעתך על הממצאים ?
רון שלום, קשה לתת תשובה מדוייקת מבלי לבחון את צילומי ה CT. לנוזל פלאורלי ישנן סיבות רבות, החל מנוזל תגובתי למחלה זיהומית או דלקתית, דרך בעיות לב וכליות ועד להמצאות ממאירויות. באופן כללי יש לבצע CT מעקב כעבור כחודשיים ולוודא כי הנוזל נספג ולא חוזר מחדש. במידה וקיים ספק ישנה גם אפשרות ניתוחית פשוטה לבחינת חלל בית החזה בהסתכלות במצלמה פנימית ובמידת הצורך ליטול ביופסיות. ממליץ לבצע את ההדמייה החוזרת כאמור ולקבוע התייעצות אישית פרונטלית עם מומחה בניתוחי חזה (אפשר איתי או אחר) או רופא ריאות. בברכה, דר׳ גלילי
הוסף תגובה
תוצאות הסיטי בחזה
רון10/05/2025 | 19:07
מיצר-ללא סטיה ללא גושים או בלוטות מוגדלות בית החזה וכלי הדם העוברים בו בגדר הנורמה אאורטה-שינויים טרשתיים באאורטה חזית עורק ריאתי ראשי וענפיו העיקריים בגדר הנורמה הלב בגודל וצורה תקינים לא הודגם נוזל פריקדיאלי הסתיידויות בעורקים הכליליים. קנה, סימפונות-ראשיים וענפיהם העיקריים פתוחים ריאות-האיוורור תקין. קשרית זעירה בRLL בלתי ספציפית. תמט תת סגמנטרי פסיבי לתפליט בRLL. שינויים פיברוטים קלים בפסגות הריאות . פלוירה- תפליט מימין בכמות בינונית. דופן בית החזה תקין בית השחי ללא גושים או בלוטות מוגדלות מבנה גרמי -שמור
הילי שלום, ע״פ המידע שרשמת קרוב לודאי כי מדובר בקשריות ריאתיות שפירות וחסרות משמעות קלינית ואינן מצריכות מעקב או בירור. יחד עם זאת על מנת לתת תשובה ברורה ומדוייקת יש צורך בבחינת צילומי ה CT עצמם בידי כירורג חזה או רופא ריאות. בברכה, דר׳ גלילי
שלום עברתי ניתוח פנאומותורקס בצד ימין באוגוסט 2024 אחרי אירוע של חלל אוויר בצד שמאל בינואר 2024. האם בעוד שנה בפברואר 2026 כשנה וחצי אחרי הניתוח ניתן יהיה לטוס לחופשת סקי?